Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΚΚΕ: Αντικείμενο διεκδίκησης το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση

Στην πιο αποτελεσματική προβολή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την προσαρμογή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στα κριτήρια της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας στοχεύει το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για τη ΝΕΡΙΤ που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (σε ψηφίσαντες 260 βουλευτές τα υπερ του νομοσχεδίου ήταν 155, τα κατά 104 και 1 παρών).

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι η απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ που επιστεγάζεται με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ αλλά αποτελεί προπομπό για την εφαρμογή της γνωστής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς και ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ στέλνει το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την πολιτική της με κάθε μέσο.

Η ΕΡΤ, είπε, δεν είναι απλά μια επιχείρηση, είναι ένα μέσο ενημέρωσης ενταγμένο στους μηχανισμούς του κράτους και η δική μας κριτική δεν είναι ότι η κυβέρνηση δε θέλει να έχει κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα αφού δεν υπάρχει αστικό κράτος χωρίς δική του τηλεόραση, αφού το σύστημα δεν μπορεί να αφήσει το ζήτημα της ενημέρωσης μόνο στα ιδιωτικά κανάλια. Και αυτά βέβαια, συνέχισε, ιδεολογικά είναι στο ίδιο στρατόπεδο με την κυρίαρχη πολιτική, όμως η σύνδεση με μεμονωμένους επιχειρηματίες και τους ιδιαίτερους στόχους που αυτοί εξυπηρετούν δεν τους επιτρέπει να παίξουν το ρόλο του συλλογικού εκφραστή των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα «περί αμαρτωλής ΕΡΤ» τόνισε ότι η ΕΡΤ είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπογράμμισε ότι αυτή η προπαγάνδα αναπτύσσεται για να ενοχοποιηθούν εκείνοι οι εργαζόμενοι που ήταν κακοπληρωμένοι και να τσουβαλιαστούν με διάφορους αυλικούς και δικαιολογηθεί η απόλυση της συντριπτικής τους πλειοψηφίας και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που θα απομείνει.

Στο νομοσχέδιο, συνέχισε, γίνεται αναφορά για ατομικές συμβάσεις, συμβάσεις έργου, μπλοκάκια κ.ά. κάτι που σημαίνει εφαρμογή όλης της γκάμας των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που θα μείνουν θα είναι χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, τόνισε, υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας ανάθεση έργου σε δημοσιογράφους, κάτι που «φωτογραφίζει» τις εξωτερικές παραγωγές που και σήμερα υπάρχουν.

Και επειδή είπε γίνεται πολύς λόγος περί ανεξαρτησίας των εργαζομένων και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ εμείς θέλουμε να μας απαντήσετε στο εξής:

«Σε έναν εργαζόμενο, δημοσιογράφο, τεχνικό, οτιδήποτε, που τον έχετε σε εργασιακή ομηρία εάν ανανεωθεί ή όχι η σύμβασή του προκειμένου να μην πεταχτεί στην ανεργία, πώς θα είναι ανεξάρτητος»;

Ο Γ. Γκιόκας χαρακτήρισε τις εκφράσεις περί πολυφωνίας τεράστια υποκρισία αφού και η νέα κρατική τηλεόραση θα είναι ελεγχόμενη και θα αναπαράγει την κυρίαρχη προπαγάνδα.

Η ΕΡΤ, είπε, ήταν φερέφωνο του δικομματισμού και το τελευταίο διάστημα μετεξελίσσεται σε φερέφωνο του νέου διπολισμού και η ΝΕΡΙΤ θα είναι ακόμα πιο ελεγχόμενη από το κράτος με κριτήρια αγοράς και ανταγωνιστικότητας.

Το αστικό κράτος, συνέχισε έχει ανάγκη θεσμών -και η κρατική ραδιοτηλεόραση ως βασικός μηχανισμός προπαγάνδας είναι τέτοιος θεσμός- ακόμα πιο επιτελικών που η λειτουργία τους δε θα επηρεάζεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία αλλά θα είναι ακλόνητοι, ταξικά πιο θωρακισμένοι και ανεπηρέαστοι στην υπεράσπιση των συμφερόντων του συστήματος, της κυρίαρχης πολιτικής και της ΕΕ.

Καταλήγοντας ζήτησε να ανοίξει η ΕΡΤ χωρίς απολύσεις και με διασφάλιση των εργαζομένων και είπε ότι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση πρέπει να είναι αντικείμενο λαϊκής διεκδίκησης, αλλά αυτός ο αγώνας πρέπει να συνδεθεί με ριζικές αλλαγές, αφού σήμερα που τα πάντα ανήκουν στα μονοπώλια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλιστεί το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση.

Νέα ομηρία εργαζομένων

Ο αρμόδιος υφυπουργός για τη δημόσια τηλεόραση Π. Καψής με κομπασμό δήλωσε ότι είναι περήφανος για ένα τόσο προχωρημένο νομοσχέδιο που κόβει την εξάρτηση της ΝΕΡΙΤ από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφού αρμόδιο θα είναι το εποπτικό συμβούλιο που συστήνεται το οποίο όμως θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Γενικά και αόριστα ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν «αξιοκρατικές προσλήψεις» και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα βγει η προκήρυξη για την πλήρωση 2.000 θέσεων για τη μεταβατική λειτουργία του νέου φορέα και σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 580 εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις μέχρι να εκπέμψει σήμα ο οριστικός φορέας της ραδιοτηλεόρασης.

«Ασφαιρη» κριτική

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας απέκρυψε τους πραγματικούς στόχους που εξυπηρετεί η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία βασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ και η οποία είναι προπομπός για το κλείσιμο και άλλων φορέων του Δημοσίου και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο επειδή είναι «ιδεοληπτική». Επίσης γιατί ο πρωθυπουργός και οι άνθρωποι γύρω του «διακατέχονται από αισθήματα ρεβανσισμού και απέχθειας στο δημόσιο χώρο».

Δίνοντας συνέχεια στην κάλπικη διπολική αντιπαράθεση είπε ότι η κυβέρνηση προσέφυγε σε μια αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική κίνηση και εκτροπή άνευ προηγουμένου που δεν τόλμησαν ούτε οι συνταγματάρχες το 1967, και αποπροσανατολιστικά ανέφερε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πάρει διαζύγιο «από τις δημοκρατικές παραδόσεις της συντηρητικής παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Την πάσα πήρε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης λέγοντας ότι είναι εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι η 21η Απριλίου και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις απειλές για μελλοντικές διώξεις επιδιώκει την αδρανοποίηση της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ