Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενάντια στην ιδιωτική εκπαίδευση και δίπλα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Τη σταθερή θέση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση και στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνάντησης με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν στις εξελίξεις που δρομολογεί πρόσφατη εγκύκλιος της διεύθυνσης ιδιωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 ουσιαστικά υπαγορεύει ότι οι απολύσεις, αποζημιώσεις, σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα διέπονται από το νόμο 4046/2012 (Μνημόνιο 2). Με άρση των περιορισμών στις απολύσεις, με χαμηλότερες αποζημιώσεις και κατάργηση κάθε διάταξης που αντιμετωπίζει ενιαία τους δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Ολες οι διατάξεις για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που ίσχυαν σύμφωνα με το Ν. 682/1977 καταργούνται.

Η συζήτηση κινήθηκε και γενικότερα στις εξελίξεις στην εκπαίδευση, στις καταργήσεις των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και την πολύμορφη «πριμοδότηση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«Δεν κάνουμε πίσω από την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ανεξαρτήτως βαθμίδας», τόνισε ο Ν. Σοφιανός σημειώνοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην αντίληψη ότι μπορεί να συνυπάρχει η ιδιωτική με τη δημόσια εκπαίδευση. Οπως τόνισε, αυτή η αντίθεση καθόλου δεν αμβλύνει για το ΚΚΕ την ανάγκη να υπερασπιστεί και τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα παιδιά που φοιτούν σε αυτή. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε προς τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και στη Βουλή και για το ζήτημα της πρόσφατης εγκυκλίου και για τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι εξελίσσονται αλλαγές με πρόσχημα την κρίση, που είναι προαποφασισμένες και σχεδιασμένες στο πλαίσιο της ΕΕ εδώ και χρόνια. Τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες, δεν αρκεί να είναι κάποιος μόνο σε αντίθεση με τα όσα προωθούνται αλλά πρέπει να αντλεί συμπεράσματα, καθώς μάλιστα ετοιμάζεται εναλλαγή διαχειριστών. Είναι κρίσιμο, είπε, να «ξεδοντιαστούν» μια σειρά επιχειρήματα, με τα οποία το μεγάλο κεφάλαιο απευθύνεται στο λαό ότι π.χ. πρέπει να γίνει «αξιολόγηση» και «μεταρρυθμίσεις», ότι πρέπει να περιοριστεί το «μεγάλο κράτος» κ.λπ. καθώς αυτή η λογική συνδυάζεται με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση, με την κερδοφορία των σχολαρχών σε βάρος των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, είναι αντίστοιχες με τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς, καθώς μειώνεται από τη μία βίαια η τιμή της εργατικής δύναμης και από την άλλη δίνεται ζεστό χρήμα και πολιτική ενίσχυση στο μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ