Κυριακή 21 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σειρά παρεμβάσεων για την Πυροπροστασία

Για την πολιτική της κυβέρνησης, που συνειδητά έχει υποβαθμίσει την Πυροσβεστική σε όλους τους τομείς λειτουργίας της, το ΚΚΕ κατέθεσε από την αρχή του χρόνου σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή. Τα ζητήματα που έχει θέσει αφορούν τόσο τους ίδιους τους εργαζόμενους (μόνιμους και συμβασιούχους) όσο και το δικαίωμα των πολιτών στην πυρασφάλεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Ερωτήσεις που αφορούν καίρια προβλήματα των εργαζομένων στο Σώμα αλλά και την ίδια τη λειτουργία της Πυροσβεστικής. «Νομοθετική ρύθμιση της μη καταβολής οδοιπορικών εξόδων σε απόστρατους της Πυροσβεστικής» (02/07/2013), «Πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών» (26/03/13), «Σε άμεσο κίνδυνο η πυρασφάλεια του Λιμένα Καβάλας» (04/03/13), «Ανησυχία για τις αιτίες των αιφνίδιων θανάτων τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Χίου» (04/03/13), «Παραβίαση κανόνων ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας εργαζομένων του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων» (21/02/13), «Εξέλιξη του διαγωνισμού πρόσληψης 725 Δόκιμων Πυροσβεστών» (07/02/13), «Εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης των αδειών των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα» (07/02/13), «Κυβερνητικές υποκρισίες περί δήθεν καταβολής οδοιπορικών στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος» (15/01/13), «Μη χορήγηση γονικής άδειας στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος» (09/01/13), «Πρόσληψη με σταθερή εργασία μελών οικογενειών πεσόντων πυροσβεστών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος» (07/01/13) και «Αναδιαρθρώσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα» (16/11/12).

Πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο και στην οποία, μεταξύ άλλων, γινόταν λόγος για ένταση της εμπορευματοποίησης των δασικών συστημάτων ενώ επισημαινόταν πως «η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές - αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες "fast track", οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν το περιβάλλον μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο».

Παράλληλα, υπογραμμιζόταν η σημαντική μείωση στα κονδύλια για το Σώμα κατά 5.162.000 ευρώ σε σύγκριση με αυτά του 2012, τα οποία με τη σειρά τους ήταν ήδη πετσοκομμένα, ενώ γινόταν αναφορά στη μείωση κατά 30% στις πιστώσεις των προϋπολογισμών για το Πυροσβεστικό Σώμα την περίοδο 2009 - 2012.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών είναι να υπολειτουργεί η Πυροσβεστική, να υπάρχει αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων με την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι πυροσβέστες να ζουν σε οικονομική εξαθλίωση από το πετσόκομμα των αποδοχών τους, να επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής και της ΚΟΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής αλλά και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στάθηκε στο γεγονός πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας και γι' αυτό το λόγο οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της πυροπροστασίας. Σε αυτό υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως και φέτος «η κυβέρνηση θα κινηθεί στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η γη να εξακολουθεί να αποτελεί εμπόρευμα και οι αντιδασικοί νόμοι να στρώνουν το έδαφος για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων».

Επίσης, τόνιζαν πως «περιφέρεια και δήμοι ηθελημένα έχουν διευκολύνει τις κυβερνήσεις σ' αυτή την καταστροφική για το λαό πολιτική, απ' τη στιγμή που ποτέ δε διεκδίκησαν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των δασών και συνέδραμαν να παραμένει ζητούμενο ο ενιαίος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας. Αντ' αυτού το 2012 ένα μεγάλο κομμάτι της προστασίας, συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης δασικών εκτάσεων δόθηκε μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε μια σειρά ΜΚΟ».

Παράλληλα, ζητούσαν, μεταξύ άλλων, το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει άμεσα - επείγοντα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δασών, άμεση χρηματοδότηση για ενίσχυση των υποδομών της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να καλέσει την κυβέρνηση να προστατεύσει τα δάση με άμεσα μέτρα και σχεδιασμό. Επίσης, να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο μέλλον στο έργο της πυροπροστασίας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», τέλος, καλούσε τους φορείς δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης μαζί με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα σε κοινή δράση να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια σ' αυτή την καταστροφική για το λαό πολιτική και να απαιτήσουν άμεσα μέτρα προστασίας των δασών της Αττικής.

Από την πλευρά της η ΚΟΑ σε ανακοίνωσή της για την πυροπροστασία στα δάση της Αττικής τόνιζε μεταξύ άλλων πως ο δασικός πλούτος της χώρας είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή περιουσία. Προειδοποιούσε το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία ότι «τα δάση, όπως και η ζωή τους, δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής».

Επισήμαινε μάλιστα πως είναι επιτακτική η ανάγκη να οργανώσει ο λαός την πάλη του για συγκρότηση ενιαίου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, να υπάρξει ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας και να αποζημιωθούν οι πληγέντες των πυρκαγιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο έλεος της απουσίας πυροπροστασίας δάση και κάτοικοι της Αττικής(2021-08-17 00:00:00.0)
Προτάσεις για προστασία δασών και ενίσχυση της Πυροσβεστικής(2015-06-18 00:00:00.0)
Μπουρλότο για τα δάση η κυβερνητική πολιτική(2013-08-08 00:00:00.0)
Να επαναπροσληφθούν οι 2.000 εποχικοί πυροσβέστες(2012-02-22 00:00:00.0)
Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός(2003-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ