Κυριακή 22 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γέννημα της ανάγκης για ενωτική απάντηση

Από την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας (29.3.2001)
Από την πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας (29.3.2001)
«Πήραμε την απόφαση για δημιουργία επιτροπής πρωτοβουλίας στο χώρος της Υγείας - Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Αυτή ήταν η αρχή της Διακήρυξης της Επιτροπής Πρωτοβουλίας που δημοσιοποιήθηκε πριν 20 μέρες και, μεταξύ των άλλων, υπογράμμιζε: «Την προσπάθεια διάλυσης ξεκίνησαν τα τελευταία δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που μέσα από σημαντικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις περιόρισαν δικαιώματα και κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι με την πάλη τους είχαν επιβάλει τον προηγούμενο αιώνα. Με τις ρυθμίσεις αυτές που αποτελούν υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, έχει στρωθεί ο δρόμος για την τελική έφοδο των αντιδραστικών δυνάμεων σε βάρος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Λίγο πριν την τελική έφοδο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε πρόσφατα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη σύνδεση του μισθού παραγωγικότητας, λεηλατεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω του χρηματιστηρίου, μοιράζοντας εκατοντάδες δισ. δραχμών στα αφεντικά της. Η τελική έφοδος έχει στόχο τη διάλυση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Yγείας - Πρόνοιας και τη μετατροπή του νοσοκομείου σε εμπορική επιχείρηση και του ασθενή σε πελάτη».

«Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τονίζεται στη διακήρυξη, εάν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις, οργάνωναν και συντόνιζαν τον αγώνα των εργαζομένων και έρχονταν σε ρήξη με τις κυβερνητικές πολιτικές», τόνιζε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας στη διακήρυξή της.

Σήμερα, μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν στο «Ρ» ότι η αυτή η πρωτοβουλία ήταν γέννημα της ανάγκης για ενωτική απάντηση και ότι σε κάθε χώρο δουλιάς πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές που σε πρώτη φάση θα δώσουν το σωστό περιεχόμενο της πρωτομαγιάς.

Μαζική συλλογή υπογραφών

Τετρακόσιοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων υπέγραψαν μέχρι στιγμής το υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και το απέστειλαν στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή. Δηλαδή, το κείμενο υπέγραψαν πάνω από το 50% των εργαζομένων στο νοσοκομείο (σ.σ. στις τελευταίες εκλογές του σωματείου πήραν μέρος 725 εργαζόμενοι).

Με το υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τα παζάρια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και δηλώνουν ότι δεν εξουσιοδοτούν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να τους εκπροσωπήσουν στο στημένο αυτό παιχνίδι. Επίσης, ζητούν να αποσυρθεί το κυβερνητικό κατασκεύασμα που διαλύει ό,τι απέμεινε από τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και διεκδικούν:

  • Τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Την αύξηση των συντάξεων.
  • Την καταβολή των οφειλομένων από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Τη διατήρηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών.

Επίσης, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» συγκεντρώθηκαν 250 υπογραφές. Δηλαδή, το κείμενο υπέγραψε ένας στους τέσσερις εργαζόμενους.

Μεταξύ εκείνων που το υπέγραψαν είναι και πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου (ενώ δεν το υπέγραψαν οχτώ μέλη που προέρχονται από δύο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ).

Στο υπόμνημα οι εργαζόμενοι δηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν «ενωμένοι και μέχρι τέλους για να αποσυρθούν οι αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ