Τετάρτη 17 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
Ανάγκη τα αντιπλημμυρικά έργα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Υποδομών και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, η οποία αναφέρει:

«Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν, στις 21/9/2011, περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και αυτής του Δήμου Βόλβης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης. Αιτία ήταν η απουσία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Δήμος Βόλβης είχε τότε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, γιατί προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές σε δίκτυα υποδομής, ενώ περισσότερα από 100 σπίτια, καταστήματα και αποθήκες είχαν πλημμυρίσει. Επίσης, σοβαρά ήταν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο κατά τα άλλα καινούργιο έργο στη γέφυρα του χωριού Μελισσουργού που είχε δοκιμαστεί σκληρά ξανά στις πλημμύρες το 2006.

Τα παραπάνω προβλήματα είχε αναδείξει τότε το ΚΚΕ και με Ερώτηση του (129/4.10.2011) στη Βουλή.

Παρόλο όμως, το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει, η αποκατάσταση των καταστροφών στα δίκτυα υποδομής καρκινοβατεί. Ειδικότερα:

  • Δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές κατά μήκος της επαρχιακής οδού Μελισσουργού - Ορίων Π.Ε. Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα η διέλευση οχημάτων να γίνεται σήμερα με κίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών.
  • Δεν έχει πραγματοποιηθεί έστω προσωρινή παρέμβαση για τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής των υδάτων του χειμάρρου που διέρχεται από τη γέφυρα του Μελισσουργού, τμήματα της οποίας κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών.
  • Δεν ολοκληρώθηκαν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής.
  • Τα ρέματα που διασχίζουν το Δήμο, με βάση και σχετική έκθεση του αντίστοιχου γραφείου Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως οι τότε καταστροφικές πλημμύρες κατέδειξαν την αναγκαιότητα κατασκευής νέων πρόσθετων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή του Δήμου, όπως: δεξαμενές ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών υλικών καθώς και τοπικές διευθετήσεις χειμάρρων, για βελτίωση της παροχετευτικότητας των υφιστάμενων τεχνικών έργων.

Δυστυχώς, ακόμα μέχρι σήμερα, δεν δρομολογήθηκε η κατασκευή τους.

Επειδή κατά κανόνα η περιοχή του Δήμου Βόλβης πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα την πρόκληση ανυπολόγιστων ζημιών σε δίκτυα υποδομής και περιουσίες κατοίκων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να υλοποιηθούν επιτέλους οι απαραίτητες παρεμβάσεις και εργασίες, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθεί η περιοχή του Δήμου Βόλβης αντιμέτωπη με καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της 21ης Σεπτεμβρίου 2011.
  • Να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις, για το σύνολο των ζημιών, όλων όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες στις 21/9/2011».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεχείλισαν» οι πολιτικές ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας(2020-09-22 00:00:00.0)
Σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας(2020-04-07 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία(2018-01-16 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για στήριξη των πλημμυροπαθών της Δυτικής Αττικής(2017-11-23 00:00:00.0)
Μεγάλες οι καταστροφές από τις πλημμύρες(2011-09-23 00:00:00.0)
Τριήμερος εφιάλτης πλημμύρας(2006-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ