Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Προβληματισμός για την ανακεφαλαιοποίηση

Το -άλυτο ως σήμερα- πρόβλημα διοχέτευσης ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με το προεδρείο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τους διοικητές των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών, ήτοι της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε ότι «θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις των τραπεζιτών για την ελληνική οικονομία και ανταλλάξαμε απόψεις για την οικονομία και για τη ρευστότητα».

Είχε προηγηθεί η περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων τραπεζών, με 50 δισ. ευρώ που διέθεσε το ΤΧΣ στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, με αντικείμενο, είτε να παραμείνουν υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε να περάσουν υπό τον έλεγχο του Ταμείου, όπως έγινε στην περίπτωση της Eurobank. Η ανακεφαλαιοποίηση προέρχεται από τα δάνεια της τρόικας, που επιβαρύνουν το κρατικό χρέος που πληρώνουν με τη φοροληστεία τα λαϊκά στρώματα.

Το θέμα της χορήγησης κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα, είναι υπαρκτό, από την άποψη, ότι χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες, δεν μπορεί να κινητοποιηθεί το κεφαλαίο στους άλλους τομείς, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, με το χρήμα να γίνεται πλέον δυσεύρετο στην αγορά, πολύ απλά γιατί, υπό συνθήκες κρίσης, κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα να του δανείσει χρήματα. Οι ίδιες οι τράπεζες από το 2010, δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά της Ευρωζώνης, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, και έχουν διασωθεί μόνο από τη χορήγηση ρευστότητας που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με σκανδαλωδώς χαμηλά επιτόκια (μόλις 0,5%), ενώ η άντληση κεφαλαίων σε μηνιαία βάση έχει φτάσει και τα 100 δισ. ευρώ. Από την άλλη, οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται να χορηγήσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επίσης έχει πληγεί από την κρίση, επειδή ακριβώς φοβούνται ότι τα δάνεια αυτά θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και επισφαλή. Ηδη το 24% των χορηγούμενων δανείων, θεωρούνται ως επισφαλή και οι τράπεζες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ