Τρίτη 16 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φαρμακερά παρεπόμενα

Η σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας μέσω των συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία χτυπά, με απρόβλεπτες συνέπειες, πρωτίστως τους χρονίως πάσχοντες.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, οι καρκινοπαθείς στο «Μεταξά», λόγω των συγχωνεύσεων, παίρνουν παράταση για τη διενέργεια των εξετάσεων 10-15 μέρες και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και ένα μήνα.

Επίσης αναφέρθηκε, ότι πολλοί ασθενείς στερούνται νέα φάρμακα, καθώς κυβέρνηση και εταιρείες φαρμάκων -κυρίως οι πολυεθνικές- παίζουν το παιγνίδι των τιμών. Η κυβέρνηση δε δίνει τιμές για να «κάνει οικονομία» και οι εταιρίες πιέζουν να κερδίσουν το μερίδιο της αγοράς φαρμάκου. Ετσι κάθε χρόνο για 50-70 καρκινοπαθείς γίνεται εισαγωγή των φαρμάκων δόση τη δόση και μέσω του ΙΦΕΤ - που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να στοιχίσει και ακριβότερα απ' την τιμή που θα έπαιρνε το φάρμακο, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι καθυστερήσεων στις εισαγωγές, με αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Κι όλα αυτά γιατί το φάρμακο αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και όχι ως επιστημονική ανακάλυψη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου στις δύσκολες ώρες της αρρώστιας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ