Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή πυγμή για την επιβολή των μέτρων

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζόμενους, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η συγκυβέρνηση, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις στο ντόπιο κεφάλαιο και τους συμμάχους της στην τρόικα για το ότι θα επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τα βάρβαρα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα, μοιράζοντας κάλπικες υποσχέσεις ότι δε θα υπάρξουν «νέα δημοσιονομικά μέτρα» την ίδια στιγμή που προετοιμάζουν τα νέα αντιλαϊκά πακέτα του φθινοπώρου, για να καλύψουν τις αστοχίες του προϋπολογισμού και να επιτύχουν «πρωτογενές πλεόνασμα», τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Ηδη προχτές, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2014, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επιστρατεύσει τις απειλές εναντίον των εργαζομένων και αναμένεται να επαναφέρει τα τρομοκρατικά διλήμματα περί μη καταβολής της δόσης αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια περιοδείας του στην Κρήτη, όπου αποδοκιμάστηκε έντονα σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, επιχείρησε να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα, ισχυριζόμενος ότι δε θα επιβληθούν «νέες περικοπές σε εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις» και ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα αδικηθεί». Πίσω από τις κούφιες υποσχέσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις» και το «δημοσιονομικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ευάγ. Βενιζέλο, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου - καρμανιόλα την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Ευάγ. Βενιζέλος έχουν διαμηνύσει στους 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι η ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου αποτελεί επί της ουσίας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση.

Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, η νέα φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, οι δραστικές περικοπές στην Υγεία και το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού πείνας από την κυβέρνηση, αποτελούν στρατηγικές επιλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Είναι προαπαιτούμενα μέτρα για την καταβολή της δόσης», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και συμπληρώνουν ότι σε συνδυασμό με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά» θα διασφαλίσουν την «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στις κοινοβουλευτικές ομάδες των εταίρων της συγκυβέρνησης, αν και εκφράζονται «γκρίνιες» από τους βουλευτές κάτω και από το βάρος της λαϊκής πίεσης και των κινητοποιήσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι θα υπερψηφίσουν τα εξοντωτικά μέτρα. Χτες και προχτές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης με βουλευτές της ΝΔ. Επίσης, κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν με «πράσινους» δημάρχους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συναίνεσή τους και να «βάλουν πλάτη» στην προώθηση των απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων.

Τη Δευτέρα, στα γραφεία της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργό δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, ο Αν. Σαμαράς να θέσει θέμα «κομματικής πειθαρχίας» για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγ. Βενιζέλος προτίθεται να συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν «διαφοροποιήσεις» και «απουσίες» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ