Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Με τις ΑΟΖ προωθεί νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια

Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια μέσω της εκμετάλλευσης του ενεργειακού και φυσικού πλούτου που υπάρχει στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών - μελών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που παρουσίασε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ότι η «θέσπιση θαλάσσιων ζωνών, συμπεριλαμβανομένων των ΑΟΖ, στη Μεσόγειο θα μπορούσε να ωφελήσει τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τις γενικότερες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας». Με στόχο να ενισχυθούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, στη μελέτη τονίζεται ότι «οι ΑΟΖ θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια αποτελεσματικότερη πολιτική χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία θα προσέλκυε επενδύσεις και περαιτέρω οικονομικές δραστηριότητες».

Με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων της Ενέργειας, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι με τη «θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών» μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στους τομείς «γαλάζιας ενέργειας, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσιος, παράκτιος τουρισμός και κρουαζιέρες, θαλάσσιοι ορυκτοί πόροι και γαλάζια βιοτεχνολογία». Οπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση «αυτοί οι οικονομικοί κλάδοι μπορούν να εξασφαλίζουν συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία περίπου 500 δισ. ευρώ το χρόνο»(!) και «να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση και εντάσσοντας επί της ουσίας τις ΑΟΖ των κρατών - μελών κάτω από τη σκέπη της ΕΕ, με δηλώσεις της η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, που παρουσίασε την έκθεση σημείωσε: «Υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες θα μπορούσαν να ευοδωθούν με τη θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ). Η ανακήρυξη και η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους. Αποτελεί όμως κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας».

Η Μ. Δαμανάκη αναφερόμενη στο καθεστώς του Αιγαίου, σημείωσε ότι «θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας και της ΕΕ να επικυρώσει η Αγκυρα τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και θα διευκόλυνε την κατάσταση», προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη συνεκμετάλλευσή του που αποτελεί και στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης της Ελλάδας. Απαντώντας σε ερώτηση για τις «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ, η Μ. Δαμανάκη τόνισε ότι «η ΕΕ διεξάγει διμερή διάλογο με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τα διάφορα ζητήματα» και σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό: «Η πρώτη λέξη κλειδί θα είναι η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ενωσης και τους γείτονές μας».

Δείχνοντας ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων Ενέργειας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου της Μεσογείου, σημείωσε: «Μεγάλο μέρος που αφορά στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο, ανεξερεύνητο και ανεκμετάλλευτο» και «η ύπαρξη μιας ΑΟΖ θα μπορούσε να επιτρέψει την εξασφάλιση περαιτέρω οικονομικών επενδύσεων, όπως για παράδειγμα την εξερεύνηση Ενέργειας στη θάλασσα». Βεβαίως, ο τρόπος που θα καθοριστούν οι ΑΟΖ είναι ζήτημα όπου θα προκύψουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών για τη μοιρασιά της πίτας και αυτό δεν πρόκειται να το λύσουν οι όποιες διακηρύξεις των οργάνων της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ περί «συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ