Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Πολυνομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους
  • Στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης και ο κατώτερος μισθός
  • Νέες περικοπές στον ΕΟΠΠΥ
  • Θα καταργούνται με υπουργική απόφαση οργανικές θέσεις του Δημοσίου

Οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων τη διετία 2013 - 2014, που θα προέλθουν από τους 25.000 που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό και οι περικοπές στην Υγεία είναι τρία μόνο από τα στοιχεία του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος σε δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα και αφού προηγηθεί η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση και αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη και να ψηφιστεί το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Το πολυνομοσχέδιο ενσαρκώνει τις συμφωνίες της τρόικας με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ο κατώτατος μισθός

Στην «ευθύνη» της κυβέρνησης περνά οριστικά η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, ο οποίος και θα εξαρτάται άμεσα από την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα υποτάσσεται στις εκάστοτε ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και οι εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτοι εργάτες θα είναι όμηροι των «αναγκών» των επιχειρήσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 103 για το μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού προβλέπεται ότι «η νέα διαδικασία - μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικού καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1/1/2017». Μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους έως 24 ετών.

Το ύψος του μισθού «...θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Ετσι, η κυβέρνηση «σφραγίζει» τη δυνατότητά της να διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό και να τον συμπιέζει συνεχώς. Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο με το άρθρο 101 προβλέπεται η ίδρυση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο πλαίσιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Δεδομένο είναι ότι όσα τεχνικά μέσα και να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, όσους μηχανισμούς και να στήσει, δεν έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και τα σχέδιά της για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 3,9%.

Για τον ΕΟΠΥΥ

Υπάρχει στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και φυσικοθεραπείες από ιδιώτες παρόχους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Προβλέπει ότι οι μηνιαίες δαπάνες γι' αυτές τις εξετάσεις καθορίζονται με υπουργική απόφαση και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα δωδέκατο των εγκεκριμένων πιστώσεων του ΕΟΠΥΥ. Σε αντίθετη περίπτωση το «υπερβάλλον ποσό» θα αναζητείται απ' τον ΕΟΠΥΥ, από τους ιδιώτες παρόχους. Προβλέπει, επίσης, ποινές για φαρμακοποιούς, γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και συμβεβλημένους παρόχους Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ.

Φοροληστεία στο λαό

Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει εξεργαστεί η κυβέρνηση και με το οποίο εισάγει φορολογική κλίμακα κλοπής για μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 3 φορολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται ως εξής: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος,32% για το εισόδημα 25.001 - 42.000 ευρώ.42% για τα επιπλέον ποσά.Καταργεί κάθε αφορολόγητο όριο με αποτέλεσμα να καθιερώνεται η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.Καταργεί τις εκπτώσεις για τα παιδιά, δηλαδή, τη μείωση του φόρου που ίσχυε ανέκαθεν για τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Για τους ΕΒΕ έχει δύο μόλις κλιμάκια και προβλέπει:Συντελεστή 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ. Συντελεστή 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα. Την ίδια ώρα φέρνει νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Με μία απλή υπουργική απόφαση θα είναι δυνατή πλέον η κατάργηση θέσεων σε όλο το δημόσιο τομέα και το προσωπικό των καταργούμενων θέσεων θα τίθεται αυτομάτως σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Με απλή υπουργική απόφαση, επίσης, ένας υπάλληλος μπορεί να μετατεθεί από μία υπηρεσία σε άλλη, χωρίς να είναι σε θέση να προβάλει οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης.

Με λίγα λόγια, θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση να περιορίζει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά το δοκούν και όποια στιγμή αυτή κρίνει. Με την κατάργηση της μονιμότητας δίνεται ένα αποφασιστικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, οι οποίες τείνουν να εξομοιωθούν με τις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα. Επέρχεται αποφασιστικό πλήγμα στις κοινωνικές υπηρεσίες και λειτουργίες του κράτους (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Τοπική Διοίκηση), καθώς είναι οι πρώτες στις οποίες θα συρρικνωθεί το προσωπικό.

Η διαθεσιμότητα

Το άρθρο 90 του πολυνομοσχεδίου αναφέρει επί λέξει: «Επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η επιλογή του προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα γίνει «με βάση την αποτίμηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή της ειδικότητας...». Κυριολεκτικό, δηλαδή, σφαγείο.

Η ίδια φιλοσοφία διαπνέει και το άρθρο 91 για την «κινητικότητα».

Ειδικότερα αναφέρεται: «Επιτρέπεται α) η μετάταξη μονίμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού, και των λοιπών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου...».

Τώρα, σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα:

  • Καταργούνται οι θέσεις των σχολικών φυλάκων (2.224 εργαζόμενοι)
  • Καταργούνται οι θέσεις της δημοτικής αστυνομίας (3.500 εργαζόμενοι)
  • Καταργούνται μια σειρά από ειδικότητες καθηγητών μέσης εκπαίδευσης
  • Καταργούνται οι οδηγοί και τεχνικοί της υπηρεσίας κρατικών αυτοκινήτων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ