Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σφαγείο απολύσεων και νέα μέτρα

Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μικρότερου, πιο αποτελεσματικά ελεγχόμενου από την κεντρική εξουσία και περισσότερο φιλικού κρατικού μηχανισμού στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προωθούν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσω των μηχανισμών του μνημονίου. Παράλληλα δεσμεύεται η συγκυβέρνηση να λάβει άμεσα νέα μέτρα προκειμένου να καλυφτεί το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2013 - 2014.

Υπό το βάρος των νέων αυτών δεσμεύσεων, το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας ενέκρινε τη χορήγηση της δόσης ύψους 5 δισ. ευρώ (τα 3 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ΕΕ, ενώ τα άλλα 2 δισ. ευρώ αποτελούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται στην Ελλάδα) και μάλιστα τμηματικά (4 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιούλη και 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη). Η δόση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπεται να δοθεί στα τέλη Ιούλη. Ολα αυτά όμως είναι υπό αίρεση, καθώς θα πρέπει η συγκυβέρνηση να προωθήσει τις «προαπαιτούμενες δράσεις» στις οποίες έχει συμφωνήσει με την τρόικα και ειδικότερα να έχει ψηφίσει έως τις 19 Ιούλη το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που ενσωματώνει το σύνολο των νέων αντιλαϊκών ανατροπών. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν έντοκα γραμμάτια 3,6 δισ. ευρώ που λήγουν μέσα στον Ιούλη και «ακούρευτα» ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ και 270 εκατ. ευρώ, που λήγουν μέσα στον Αύγουστο.

Τη λογική του καρότου και του μαστιγίου επιστράτευσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ σε ό,τι αφορά στην καταβολή των δόσεων του δανείου, προσφέροντας ουσιαστικά στήριξη στην κυβέρνηση για να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα για την επιβολή των μέτρων.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα προαπαιτούμενα πριν τις 19 Ιουλίου για να δοθούν τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Την «ανάγκη πιο αποφασιστικής εφαρμογής μέτρων σε ορισμένους τομείς προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, διέψευσε τα σενάρια που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από την τρόικα και ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα». Ωστόσο, με συνέντευξή της στο «CNBC», σημείωσε ότι «χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τη διαχείριση του δημόσιου τομέα» και ξεκαθάρισε ότι η δόση των 1,8 δισ. από το ΔΝΤ θα εκταμιευθεί στα τέλη Ιούλη «αφού πρώτα υλοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org