Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ
Ενοχος ο πρώην υπουργός Αμυνας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενοχος για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς κρίθηκε χτες από το Κακουργιοδικείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, ο πρώην υπουργός Αμυνας, της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, Κώστας Παπακώστας, για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, στις 11 Ιούλη 2011, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Κ. Παπακώστας θεωρείται ότι είχε τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου. Ενοχοι με τις ίδιες κατηγορίες κρίθηκαν, επίσης, ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέας Λοϊζίδης. Αντίθετα, σύμφωνα με το δικαστήριο, αθώοι είναι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος. Αθώος κρίθηκε και ο πρώην υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού.

Οι καταδικασθέντες αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιούλη, οπότε και θα αγορεύσουν οι δικηγόροι τους για μετριασμό της ποινής. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου.

Η τραγωδία προκλήθηκε από την έκρηξη 98 κοντέινερ με εκρηκτικά που έφτασαν στην Κύπρο το Φλεβάρη του 2009 με το πλοίο ρωσικών συμφερόντων, με κυπριακή σημαία, «Μόντσιεγκορσκ», που ναυλώθηκε από τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν και αναχώρησε το 2009 από ιρανικό λιμάνι με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας. Το φορτίο κατασχέθηκε κατόπιν αμερικανικών πιέσεων και εγκαταστάθηκε χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, και μετά την έκρηξη προκλήθηκε καταστροφή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας του Βασιλικού. Το χρονικό της κατάσχεσης και της αποθήκευσης των εκρηκτικών στο Μαρί είχε προκαλέσει σειρά ερωτημάτων, με υπόνοιες να αναφέρονται και σε σκόπιμη ενέργεια, παρά τις δηλώσεις της Λευκωσίας ότι δεν υπήρχε δολιοφθορά. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Κ. Παπακώστας οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org