Κυριακή 7 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σαν το θελήσει ένας λαός και τα δεσμά του σπάσει...

Χιλιάδες νέοι στις πετυχημένες εκδηλώσεις

Από την επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν
Από την επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν
«Σα το θελήσει ένας λαός και τα δεσμά του σπάσει, μπορεί να χτίσει ένα ντουνιά και τούτο να χαλάσει». Στην κρητική μαντινάδα που σκαρφίστηκε η Οργάνωση του νησιού και την τύπωσε σε μπλουζάκια για το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ αποτυπώνεται το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων.

Στη Σούδα, κοντά στη ΝΑΤΟική βάση, χιλιάδες νέοι και νέες «σημάδεψαν» την οικονομία και την πολιτική των μονοπωλίων και ανέδειξαν τη δύναμη των λαών. Το διήμερο - κατασκήνωση της ΚΝΕ για ακόμη μια φορά εξόπλισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο νέους εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές λαϊκών οικογενειών: Με γνώση, συζήτηση, τραγούδι, πολιτισμό, διάβασμα αλλά και αναψυχή, αθλητισμό, ανάπαυλα. Με τη συλλογικότητα που απαιτεί η καθημερινότητα και την οργάνωση που απαιτούν οι καιροί.

Χτες ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις και σήμερα επιστρέφουν οι Οργανώσεις στις «βάσεις» τους. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν προγραμματιστεί το Σάββατο το πρωί οι διαδηλώσεις στη ναυτική και αεροπορική βάση και η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το βράδυ στο χώρο της κατασκήνωσης. Είχε προηγηθεί, όμως, πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Στις φυλακές του Ιτζεδίν

Την ιστορία των σκληρών αγώνων του λαού μας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, είδαν να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους οι νέοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση στις φυλακές του Ιτζεδίν, το απόγευμα της Παρασκευής. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι κομμουνιστές που είχαν βρεθεί έγκλειστοι στο Ιτζεδίν, Λευτέρης Ηλιάκης και Κώστας Ρακόπουλος.

Από τη συζήτηση στην εκδήλωση της Παρασκευής
Από τη συζήτηση στην εκδήλωση της Παρασκευής
Στο προαύλιο των φυλακών, τριγυρισμένο από βαριές σιδερένιες πόρτες και κλεισμένα με κάγκελα παράθυρα, αντήχησαν τα συνθήματα: «9 δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές». Εκεί, μπροστά από τα κελιά της απομόνωσης, οι νέοι και οι νέες παρακολούθησαν με συγκίνηση και δέος ένα μάθημα αλύγιστης στάσης ζωής.

Οπως ανέφερε στην ομιλία της η Ελευθερία Αχυράκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, οι ηρωικές σελίδες της Ιστορίας που γράφτηκαν στο Ιτζεδίν, όπως και σε δεκάδες άλλους τόπους εξορίας και φυλακής, «αναδεικνύουν την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος, όταν συλλογικά παλεύει, όταν πιστεύει σε μεγάλα ιδανικά και αξίες». Οι πρώτοι κομμουνιστές στάλθηκαν στο Ιτζεδίν τη δεκαετία του '30 με βάση το «ιδιώνυμο». Τα τελευταία όμως χρόνια του Εμφυλίου γράφτηκε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του με φυλακίσεις και εκτελέσεις κομμουνιστών, μαχητών του ΔΣΕ, στελεχών και μελών του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα στάθηκε η Ε. Αχυράκη στη μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές, που «μετέτρεψαν τα κάτεργα σε κρυφά σχολειά» και «τα μπουντρούμια σε εργαστήρια λαϊκής τέχνης και δημιουργίας».

Με θερμό χειροκρότημα και συνθήματα υποδέχθηκαν μικροί και μεγάλοι τον Λευτέρη Ηλιάκη, ο οποίος εξιστόρησε βιώματά του από τις 12 φυλακές στις οποίες κλείστηκε, ανάμεσά τους και αυτή του Ιτζεδίν, στα 1950. Με περισσή συγκίνηση τον άκουσαν να τραγουδά το τραγούδι των εξόριστων στη Γαύδο, που βρέθηκαν εκεί γιατί ζήτησαν «το δίκιο και του λαού τη λευτεριά», και μέσα από τους στίχους του δηλώνουν τη «μοναδική τους στενοχώρια» στην ερημιά της εξορίας τους: «Πως είμαστε μακριά απ' την πάλη στο γκρέμισμα του φασισμού».


Ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κάθε νέος έφυγε από το Ιτζεδίν με ενθύμιο ένα DVD για την ιστορία της φυλακής και μια αναμνηστική κάρτα.

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην περιοχή

«Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε, σου είναι γραφτός ο δρόμος της συντριβής» (Ναζίμ Χικμέτ)

«Εκεί που ανεμίζουν τα σφυροδρέπανα είναι η καρδιά του κόσμου» (Γιάννης Ρίτσος).

Με αυτούς τους δύο σπουδαίους ποιητές που έζησαν από πρώτο χέρι τα βάσανα και τις διώξεις των λαών τους και έγραψαν για τις προσταγές της εποχής τους γνωρίστηκαν, την Παρασκευή το βράδυ, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ. Με δυο κομμουνιστές ποιητές, που «είχαν πολλά κοινά, τόσο στην αταλάντευτα αγωνιστική ζωή τους όσο και στο εξαιρετικής σημασίας έργο τους. Πολλές φορές μοιάζουν τα ποιήματά τους να επικοινωνούν», όπως σημειώθηκε. Στο αφιέρωμα διαβάστηκαν ποιήματα, στιγμές της ζωής τους και παίχτηκαν τραγούδια από μέλη της ΚΝΕ, για να «δέσει» στη συνέχεια η συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τα καθήκοντα των κομμουνιστών.

Ο Τάσος Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στο στίγμα του 22ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου αναφορικά με τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής του. Τόνισε πως «η περιοχή μας βρίσκεται για χρόνια στο επίκεντρο ανταγωνισμών που έχουν έπαθλο για τα μονοπώλια τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των αγορών, των πρώτων υλών και των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας». Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, σημείωσε, μέσω του πολέμου βρίσκουν διέξοδο τα τεράστια κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει οι καπιταλιστές. Κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα κανένας νέος δεν μπορεί να πανηγυρίζει για συμφωνίες τύπου ΤΑΡ, που δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του λαού, ούτε να σέρνεται πίσω από την αστική τάξη σε συνθήκες ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και κάλεσε τις Κομμουνιστικές Νεολαίες να προετοιμάσουν τους αγώνες για πιο δύσκολες και σύνθετες καταστάσεις.

Ο Ercan Bolukbasi, εκ μέρους της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Τουρκία τον Ιούνη σημείωσε: «Το ΚΚ Τουρκίας έγινε από την αρχή σημαντικό μέρος της αντίστασης. Οι τραυματισμοί συντρόφων μας, η επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία του κόμματος και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ δεν μείωσαν καθόλου την αποφασιστικότητά μας. Το ΚΚ Τουρκίας ήταν σε κάθε πόλη, κάθε οδόφραγμα, κάθε γειτονιά και πάντα στην εμπροσθοφυλακή. Προέβαλε το σύνθημα "μη σκύβεις το κεφάλι"». Τέλος, αναφέρθηκε στις απειλές για το κίνημα, όπως η προπαγάνδα του «ανοργάνωτου», ή των κινητοποιήσεων «χωρίς πολιτικές σημαίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ