Κυριακή 7 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για παιδιά, γονείς και εργαζόμενες

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και συζήτηση για τους γονείς οργάνωσε ο Σύλλογος της ΟΓΕ στο Γαλάτσι
Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά και συζήτηση για τους γονείς οργάνωσε ο Σύλλογος της ΟΓΕ στο Γαλάτσι
Πρόγραμμα πολύμορφων δραστηριοτήτων σχεδιάζουν και υλοποιούν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ. Στα πλαίσιά του συνδυάζουν τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες με τη συζήτηση γύρω από ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια και τις γυναίκες που ανήκουν σε αυτή, με την οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα αυτά. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ανάγκη να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ώστε να πάρουν πιο μαζικά μέρος στους αγώνες οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι μητέρες, να συμμετέχουν πιο ενεργά στην οργάνωσή τους. Οι πρωτοβουλίες αυτές, επομένως, παίζουν και το ρόλο της καλύτερης προετοιμασίας των κινητοποιήσεων γύρω από μια σειρά ζητήματα και προβλήματα, που θα εμφανιστούν με νέα ένταση μετά το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι χωρίς σημασία, τέλος, η δυνατότητα που δίνεται στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, μέσα από τη δραστηριότητα αυτή, να απασχοληθούν με δημιουργικό τρόπο, να παρακολουθήσουν μια παράσταση, να παίξουν και να διασκεδάσουν μαζί με συνομήλικους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για ολιγοήμερες διακοπές.

Στο επίκεντρο το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή

Μια μικρή γιορτή για τα παιδιά και τους γονείς τους οργάνωσε ο Σύλλογος της ΟΓΕ στο Γαλάτσι μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής, θέτοντας στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας του το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Η εκδήλωση περιλάμβανε δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, με ζωγραφική και χειροτεχνίες, ενώ ακολούθησε παράσταση Καραγκιόζη. Παράλληλα, ο Σύλλογος οργάνωσε συζήτηση με τους γονείς και τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς με θέμα τα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν και την ανάγκη για συντονισμό και κοινή πάλη μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Από τη σύσκεψη που οργάνωσαν οι Σύλλογοι Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ
Από τη σύσκεψη που οργάνωσαν οι Σύλλογοι Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ
Στη συζήτηση αποτυπώθηκαν τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντούν οι νέοι γονείς στην προσπάθειά τους να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, καθώς οι αιτήσεις κάθε χρόνο αυξάνονται, οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν, ενώ υπάρχει μόλις ένας σταθμός που μπορεί να δεχθεί βρέφη. Ακόμα, ο Δήμος Γαλατσίου, όπως και οι περισσότεροι, δεν δέχεται τις αιτήσεις των άνεργων γονιών. Η πρακτική αυτή εμποδίζει τις προσπάθειες των άνεργων γυναικών να βρουν μια δουλειά και στερεί από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή και την ομαλή κοινωνικοποίηση. Οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενες και οι συνέπειές τους στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι παιδικοί σταθμοί, τονίστηκαν τόσο από την ομιλία που έγινε από την εκπρόσωπο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, όσο και παρεμβάσεις εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς του δήμου. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι συμβάσεις που λήγουν κάθε λίγους μήνες, η έλλειψη παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, η ανεπαρκής χρηματοδότηση μετατρέπουν τους παιδικούς σταθμούς σε παιδοφυλακτήρια: Τάξεις που αριθμούν 30 παιδιά, με μια μόνο παιδαγωγό, συνθήκες που όχι απλά ακυρώνουν το παιδαγωγικό έργο του σταθμού αλλά προκαλούν σοβαρές δυσκολίες, ακόμα και όταν χρειάζεται να πάει ένα παιδάκι στην τουαλέτα.

Το άνοιγμα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος για την προετοιμασία της εκδήλωσης είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης του. Μέσα από εξορμήσεις στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, τα μέλη του Συλλόγου μοίρασαν το κάλεσμα σε γονείς και εργαζόμενες. Συζήτησαν με το προσωπικό και κάλεσαν τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο Γυναικών, να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των σταθμών. Πιο αποτελεσματικές, όσον αφορά στη συζήτηση με τις μητέρες, αποδείχθηκαν οι εξορμήσεις που οργανώθηκαν στο χώρο όπου έγινε η εκδήλωση, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες νέοι γονείς με τα παιδιά τους. Τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Σύλλογος διακινούσε κείμενο για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα αιτήματά του, κάτω από το οποίο συγκέντρωσε ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας από εργαζόμενες και μητέρες που θέλουν να συζητήσουν ξανά με το Σύλλογο και να πάρουν μέρος στη δράση του. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή φάνηκε η ανάγκη να γίνουν προσπάθειες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Συλλόγου Γονέων που θα παλεύει για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς και θα διεκδικεί δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, από κοινού με τις εργαζόμενες στους σταθμούς.

Θετική πείρα από την κοινή δράση με το Συνδικάτο ΟΤΑ έχουν και οι Σύλλογοι της ΟΓΕ σε Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Φιλαδέλφεια και Μεταμόρφωση. Με κοινή ανακοίνωση οι Σύλλογοι και το Συνδικάτο κάλεσαν γονείς και εργαζόμενους σε συζήτηση. Πραγματοποίησαν εξορμήσεις στους παιδικούς σταθμούς, στην υπηρεσία όπου οι γονείς καταθέτουν αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών τους, σε πλατείες και παιδικές χαρές. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι και γονείς, που δε συζήτησαν μόνο για τα προβλήματα αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες προς τους δήμους. Με νέα ανακοίνωση, που ενημερώνει για τις αποφάσεις της σύσκεψης, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους. Φροντίζουν να φτάσει η ανακοίνωση στα χέρια όσων πήραν μέρος στη συζήτηση, ώστε να απευθυνθούν και οι ίδιοι σε εργαζόμενους και γονείς.

Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων

Δράση για την υπεράσπιση των λιγοστών ελεύθερων χώρων της περιοχής ανέπτυξε ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου «Η Στοργή του Παιδιού». Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ιδιώτες είχαν κατακλύσει κεντρική πλατεία της περιοχής, με μια σειρά επιχειρηματικές δραστηριότητες που εμπορεύονται την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας, και κυρίως των μικρών παιδιών, να διασκεδάσει. Αποτέλεσμα ήταν να αναγκάζονται οι γονείς να αποφεύγουν ακόμα και να περάσουν από την πλατεία με τα παιδιά τους, αφού δεν μπορούσαν να πληρώσουν για να χρησιμοποιήσουν τα διάφορα παιχνίδια. Παράλληλα, υπήρχαν φήμες για περαιτέρω «αξιοποίηση» της πλατείας στην ίδια κατεύθυνση, με την εγκατάσταση σε αυτή κι άλλων αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Ο Σύλλογος της ΟΓΕ προχώρησε σε μάζεμα υπογραφών από εκατοντάδες γυναίκες, μητέρες μικρών παιδιών, εργαζόμενες, άνεργες και συνταξιούχους, που ζητούσαν η πλατεία της περιοχής να πάψει να κατακλύζεται από τους επιχειρηματίες. Οργάνωσε εξορμήσεις στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, μάζεψε υπογραφές από μεμονωμένους γονείς αλλά και από το Σύλλογο Γονέων. Αξιοποίησε τους ελεύθερους χώρους της περιοχής για να συζητήσει με μητέρες αλλά και τα ΚΑΠΗ για να μαζέψει υπογραφές από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Η ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμα του Συλλόγου ήταν σημαντική, καθώς οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την εγκατάλειψη και την απαξίωση των λιγοστών ελεύθερων χώρων, για την προσπάθεια να περάσει η αξιοποίησή τους στα χέρια επιχειρήσεων. Ετσι, μέσα σε τρεις μόλις μέρες ο Σύλλογος συγκέντρωσε σχεδόν 400 υπογραφές.

Το κείμενο και οι υπογραφές κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρά την αρχική άρνηση της δημοτικής αρχής να μπει το θέμα σε συζήτηση, η μαζική παρουσία του Συλλόγου στη συνεδρίαση και η συνεργασία με τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία και τελικά να υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με το ψήφισμά του ο Σύλλογος απαιτεί «να μην παραχωρηθεί καμία πλατεία για επιχειρηματικούς σκοπούς και κέρδη» αλλά και «να δημιουργηθούν παιδότοποι δημιουργικής απασχόλησης», με ευθύνη του δήμου, δωρεάν για όλα τα παιδιά.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς καλεί η ΟΓΕ(2016-07-07 00:00:00.0)
Να αποκαλύψουμε τους στόχους της «Χρυσής Αυγής»(2012-10-17 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα τροφεία(2011-01-28 00:00:00.0)
Σχεδιασμός δράσεων για τους παιδικούς σταθμούς(2010-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ