Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Τροχίζει το νυστέρι για την αμυντική βιομηχανία

Ο αρμόδιος υφυπουργός αράδιασε χτες στη Βουλή οικονομικά στοιχεία για να δικαιολογήσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς

Προανήγγειλε ουσιαστικά χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ότι οι επόμενες που στοχοποιούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τους Οργανισμούς του Δημοσίου, είναι οι επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ). Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, ανέφερε ότι «η αναδιάρθρωση και η αναδιοργάνωση της "Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας", των "Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων" και της ΕΛΒΟ αποτελεί μονόδρομο τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον των εταιρειών, των εργαζομένων, αλλά και για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ανέφερε οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατά τον υπουργό είναι αναγκαία η «αναδιάρθρωση» - διάλυση ουσιαστικά - των αμυντικών επιχειρήσεων της χώρας, αποκρύβοντας τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τη συρρίκνωση του έργου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οπως ανέφερε, «...τα ΕΑΣ παρουσιάζουν παρατεταμένη ζημιογόνο δραστηριότητα, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 38% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 538 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ». Πρόσθεσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των περίπου 87 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2013, προς τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της.

Είπε ακόμα ότι την τελευταία τριετία υπήρξαν συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 332 εκατ. ευρώ και υπενθύμισε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Μάρτη επίσημη κοινοτική διαδικασία για πιθανή ανάκτηση «χορηγηθεισών κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία».

Για την ΕΛΒΟ, είπε ότι παρουσιάζει μεταξύ άλλων τα τελευταία χρόνια «συνολικές υποχρεώσεις 11 εκατομμύρια και συνολικές καταπτώσεις 23 εκατομμύρια το 2010» και συμπλήρωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των 81,5 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία τριετία. Για την ΕΑΒ, τέλος, ανέφερε ότι παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια 277 εκατομμύρια ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων 249 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο, ισχυρίστηκε, «έχει ήδη καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, άλλα 35 εκατομμύρια την τελευταία διετία» για να καταλήξει ότι η «ανάγκη αναδιάρθρωσης» συνδέεται και με την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κάτι που πρακτικά και ολοφάνερα σημαίνει ότι το χτύπημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας είναι «προ των πυλών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ