Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να σπάσει ο φαύλος κύκλος

Μπόλικο κουρνιαχτό σήκωσε η πρόσφατη δήλωση του Μ. Βορίδη ότι «για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Α. Παπανδρέου», στις κυβερνήσεις του οποίου χρέωσε τη διαμόρφωση των ελλειμμάτων και του μεγάλου χρέους. Ούτε ο Μ. Βορίδης ούτε όσοι απ' το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Γ. Παπανδρέου, έσπευσαν να σκιαμαχήσουν με τη ΝΔ για το ποιου η διαχείριση έφερε την κρίση, είπαν έστω και μισή αλήθεια. Οι υπαρκτές διαφορετικές ιστορικές καταβολές και ιδεολογικές αναφορές των δύο κομμάτων δεν αναιρούν το γεγονός ότι υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή στρατηγική, έστω κι αν διαχρονικά το έκαναν με διαφορετικό μείγμα ο καθένας.

Λένε όμως ψέματα συνειδητά στο λαό όταν παρουσιάζουν την κρίση σαν αποτέλεσμα της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης, αποσυνδέοντάς την απ' τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, με τον οποίο είναι σύμφυτη. Η κρίση είναι του καπιταλισμού, είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που καμιά μορφή διαχείρισης της αστικής εξουσίας δεν μπορεί να την αποτρέψει. Αποσπούν την πολιτική απ' την οικονομία, για να αποσπάσουν την προσοχή του λαού απ' τις αιτίες της κρίσης, τον πραγματικό αντίπαλο, άρα και την πραγματική διέξοδο προς όφελός του, που είναι η συντριβή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Για να συνεχίζουν τα παράσιτα να απομυζούν το μόχθο του, ενόσω οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι θα φροντίζουν με τέτοια και άλλα τερτίπια να τον κρατάνε καθηλωμένο σε αυταπάτες για μια καλύτερη τάχα διαχείριση, που θα τον βγάλει από το βούρκο.

Αυτό το σύστημα που γεννοβολάει κρίσεις και βάσανα για το λαό υπηρέτησαν με αφοσίωση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Για τους καπιταλιστές έπαιρναν τα δάνεια. Οχι για το λαό. Να θυμίσουμε μόνο ότι για τις λεγόμενες προβληματικές επιχειρήσεις πληρώθηκαν δισ. από το κράτος και στη συνέχεια επιστράφηκαν στους καπιταλιστές. Το «κοινωνικό κράτος», που ενοχοποιείται για την κρίση, δε χαρίστηκε στο λαό. Ηταν αποτέλεσμα ταξικής πάλης, σε μια φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού που ο λαός μπορούσε ακόμα να αποσπά κατακτήσεις, με τη βοήθεια και του σοσιαλιστικού συστήματος, το οποίο λειτουργούσε ως αντίπαλο δέος. Ηταν ακόμα αποτέλεσμα της προσπάθειας της αστικής τάξης να χειραγωγήσει λαϊκές συνειδήσεις και να κάμψει το ριζοσπαστισμό τους, ανεξάρτητα από το ποιος ασκούσε τη διακυβέρνηση. Πάντοτε, όμως, όλες αυτές οι παροχές και κατακτήσεις ήταν αναντίστοιχες του πλούτου που παράγει ο λαός και τον καρπώνεται το κεφάλαιο.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη ήταν ο στόχος που υπηρέτησαν απ' τη θέση του διαχειριστή και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Φορτώνοντας το λαό με χρέη, που μεταφράζονταν σε χρήμα, φοροαπαλλαγές, υποδομές και τζάμπα εργατική δύναμη για το κεφάλαιο. Και τώρα που η ανάπτυξη έφερε την κρίση, στο λαό πάνε να φορτώσουν τα σπασμένα, ζητώντας να βάλει πλάτη στο φαύλο κύκλο του καπιταλισμού σε ανάπτυξη και κρίση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι κρύβουν ότι αυτή η ανάπτυξη προϋποθέτει να ματώνει ο λαός για τα κέρδη των καπιταλιστών. Εξοδο απ' την κρίση προς όφελός του και ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες εγγυάται μόνο η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποσχέσεις στην πλουτοκρατία και στους δανειστές(2013-07-05 00:00:00.0)
Υπάρχει φιλολαϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη;(2012-12-20 00:00:00.0)
Συγκαλύπτει την καπιταλιστική βαρβαρότητα(2011-12-06 00:00:00.0)
Αντεπίθεση - Ανατροπή(2011-09-06 00:00:00.0)
Πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης(2010-08-11 00:00:00.0)
Με το προσωπείο του ...γητευτή του καπιταλισμού(2008-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ