Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Στα πρότυπα του σχεδίου Μόσιαλου ο νέος φορέας

Πιθανότατα σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους

Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εξελισσόταν μέχρι αργά χτες βράδυ η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ εξελισσόταν μέχρι αργά χτες βράδυ η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου φορέα λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να καταθέσει, πιθανότατα σήμερα, στη Βουλή η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την οριστική παύση της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Π. Καψή, που μίλησε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό («Real FM»), βάση για τη συγκρότηση του νέου φορέα θα αποτελέσει «το "σχέδιο Μόσιαλου" που είχε κατατεθεί το 2011 και προέβλεπε περίπου τρία κανάλια, ένα ενημερωτικό, ένα πιο πολιτιστικό και ένα για εξειδικευμένο κοινό». Ωστόσο, όπως είπε, «το ακριβές οργανόγραμμα, το τι θα περιμένουμε από αυτήν τη νέα δημόσια τηλεόραση, θα προκύψει από μια μελέτη που θα γίνει σε αυτό το τρίμηνο».

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των εκπομπών, που τουλάχιστον στο κομμάτι της ενημέρωσης θα συνεχίσουν να αναπαράγουν την κυρίαρχη κυβερνητική προπαγάνδα, το νέο σχήμα προβλέπεται να λειτουργήσει με πολύ λιγότερους εργαζόμενους (περίπου 1.200), οι οποίοι θα προσληφθούν με ατομικές συμβάσεις. Οι αναφορές εξάλλου στο σχέδιο Μόσιαλου δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση αξιοποιεί την «τεχνογνωσία» στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να τελειώνει με την ΕΡΤ, αφού δεν υπάρχει επί της ουσίας διαφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα για τις απολύσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης.

Στη χτεσινή συνέντευξη, ο Π. Καψής ρωτήθηκε και για το τι θα γίνει εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην κατάληψη. Οπως είπε, «ο διαχειριστής και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν με τον δικό τους τρόπο, να εφαρμόσουν την απόφαση του ΣτΕ. Εμένα, η δουλειά μου είναι να οργανώσω τη νέα τηλεόραση που θα αρχίσει να λειτουργεί - ελπίζουμε - σε ένα τρίμηνο. Εκεί θα ρίξω το βάρος μου εγώ. Το τι θα γίνει για το ενδιάμεσο διάστημα και ποια λύση θα βρεθεί, θα το δούμε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση για άσκηση βίας.

Με θέμα τις προτάσεις του Π. Καψή για τον μεταβατικό φορέα της δημόσιας τηλεόρασης, έγινε χτες στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Η πλειοψηφία των τοποθετήσεων συνέκλιναν στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, χωρίς να διακοπεί η εκπομπή προγράμματος από την ΕΡΤ. Σε ψήφισμα που συντάχθηκε, προτείνεται ακόμα η θέσπιση νόμου για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ, χωρίς μεταβατικό φορέα, η μείωση του προσωπικού της, με πρόγραμμα εθελούσιας και πρόωρης συνταξιοδότησης, μέχρι τη μετάβαση στο νέο φορέα.

Σε προχτεσινή τους ανακοίνωση, η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης χαρακτήριζαν «θολό» τον ενδιάμεσο φορέα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «τινάζει στον αέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Στις προτάσεις Καψή διευκρινίζονταν θέματα σχετικά με τις αποζημιώσεις των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων. Καθορίζονταν ακόμα ο αριθμός (2.000) των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις στον ενδιάμεσο φορέα και η πριμοδότηση των σημερινών εργαζομένων στο διαγωνισμό για τη στελέχωση του νέου φορέα της ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, προβλέπονταν κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους σημερινούς εργαζόμενους, στο πλαίσιο του συστήματος κινητικότητας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκβιάζει η κυβέρνηση(2013-07-18 00:00:00.0)
Προχωράει με στήριξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2013-07-12 00:00:00.0)
Ακόμα πιο αποτελεσματική στη χειραγώγηση του λαού(2013-07-09 00:00:00.0)
Μισθοί και αποζημιώσεις με το ενιαίο μισθολόγιο(2013-06-29 00:00:00.0)
Επιζήμια γραμμή...(2013-06-27 00:00:00.0)
Απειλεί τους εργαζόμενους να εκκενώσουν την ΕΡΤ(2013-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ