Τετάρτη 3 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις συμπληγάδες ιδιωτών και ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι

Τη λειτουργία του Οργανισμού «με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ιατρικών πράξεων και φαρμάκων, προωθούν συγκυβέρνηση - τρόικα

Εξετάσεις που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και σωτήριες για έναν ασθενή, δε θα δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ στη βάση των πρωτοκόλλων και το κόστος θα μετακυλίεται στους ασφαλισμένους
Εξετάσεις που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και σωτήριες για έναν ασθενή, δε θα δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ στη βάση των πρωτοκόλλων και το κόστος θα μετακυλίεται στους ασφαλισμένους
Την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε «να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα. Ανήγγειλε ακόμα την εφαρμογή των λεγόμενων «διαγνωστικών πρωτοκόλλων», με τα οποία χειραγωγείται το επιστημονικό έργο των γιατρών και προωθούνται νέες περικοπές σε δαπάνες για εξετάσεις, το κόστος των οποίων θα μετακυλίεται στους ασθενείς.

Οι κατευθύνσεις αυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για συμφωνία με την τρόικα «ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο», θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε νέους περιορισμούς των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα είναι αντιγραφή των ελεγκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις συναλλαγές με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εφαρμογή των πρωτοκόλλων ιατρικών πράξεων και φαρμάκων. Πρόκειται για πακέτα προκαθορισμένων και τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται κατά βάση σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών για το ποιες εξετάσεις και θεραπείες είναι απαραίτητες για κάθε σύμπτωμα ή διαπιστωμένη ασθένεια.

Κάθε εξέταση ή θεραπεία πέρα από αυτές που ορίζουν τα πρωτόκολλα, ακόμα και αν κατά την κρίση του γιατρού είναι αναγκαία, δε θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το κόστος της θα μετακυλίεται στον ασφαλισμένο ασθενή. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών θα παίρνονται αποκλειστικά με βάση τη λογική των περικοπών στις δαπάνες Υγείας και το φάρμακο, με στόχο τον περιορισμό του κόστους. Μάλιστα, για να τρομοκρατήσει τους γιατρούς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προωθεί άμεση νομοθετική ρύθμιση με το ποινολόγιο για τη διαφθορά όλων των φορέων στην Υγεία, στην οποία συμπεριλαμβάνει τις λεγόμενες υπερσυνταγογραφήσεις και τις υπερτιμολογήσεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, ο ΕΟΠΥΥ, όταν θα ζητά στο εξής το λογαριασμό από ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, θα μπορεί να μην πληρώσει τα έξοδα για εξετάσεις και φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα, ρίχνοντας το κόστος στην πλάτη του ασθενούς, ο οποίος μετατρέπεται σε θύμα των ιδιωτών της Υγείας από τη μια και του Οργανισμού από την άλλη. Μάλιστα, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δικούς του μηχανισμούς με το αναγκαίο προσωπικό για να ελέγχει τις ιατρικές πράξεις, θα μπορεί να απευθύνεται σε διεθνείς εταιρείες που θα αναλαμβάνουν το έργο αυτό και το κόστος θα το καλύπτουν οι πάροχοι των υπηρεσιών Υγείας.

Μελετούν και το έλλειμμα

Σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ για το 2013, η τρόικα υπολογίζει στα 400 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ. αρχικά) την υπέρβαση των δαπανών Υγείας του Οργανισμού για το τρέχον έτος. Στην παρούσα φάση, η υπέρβαση των εξόδων συμφωνήθηκε να καλυφθεί με το λεγόμενο «clawback» (επιστροφή) απ' τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές 290 - 370 εκατ. ευρώ, που θα διεκδικήσει ο ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, στο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για το 2013 προστίθενται και άλλα 600 εκατ. ευρώ από την υστέρηση εσόδων, που προμηνύει νέες περικοπές συνολικά στον τομέα της Υγείας. Τα μειωμένα έσοδα του Οργανισμού είναι και αυτά αποτέλεσμα των χρεών του κράτους προς τα Ταμεία, της αυξημένης ανεργίας, που σημαίνει λιγότερες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και βέβαια της μείωσης των μισθών, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι εισφορές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τύχη των υγειονομικών υπηρεσιών (πρώην ΙΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο Οργανισμός θα τις διατηρήσει, ενώ παρέπεμψε για το Σεπτέμβρη, ίσως και μετά, τη λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση των φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ