Κυριακή 30 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χωρίς σύνορα η εκμετάλλευση

«Ξέχνα τα σύνορα»: Με την προτροπή αυτή καλεί το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας τους νέους ανέργους από χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν στο «Mobipro-EU». Το «Mobipro-EU» είναι ένα πρόγραμμα προώθησης της επαγγελματικής κινητικότητας που απευθύνεται σε άνεργους νέους 18-35 ετών και προβλέπει την επαγγελματική τους εκπαίδευση και απασχόληση στη Γερμανία. Απευθύνεται και σε άνεργους στη χώρα μας, που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών και έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Γερμανία επιδιώκει να διασφαλίσει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται σε κλάδους της οικονομίας και επαγγελματικές ειδικότητες στις οποίες αντιμετωπίζει ελλείψεις. Παράλληλα παρουσιάζει την πρωτοβουλία αυτή σαν συνεισφορά στον αγώνα εναντίον της νεανικής ανεργίας στην ΕΕ.

Οσον αφορά τους νέους ανέργους, εκτός από τα σύνορα θα πρέπει να «ξεχάσουν» και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ενδεικτικό για το ύψος των αποδοχών που θα λαμβάνουν από τις επιχειρήσεις στις οποίες θα γίνεται η μαθητεία τους είναι η παραδοχή πως με τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούν να ζήσουν. Ετσι, το πρόγραμμα προβλέπει την καταβολή ενός ποσού κάθε μήνα για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της διαβίωσής τους.

Αντί να μεταφέρονται από χώρα σε χώρα κυνηγώντας μια θέση απασχόλησης που δε θα τους αποφέρει ούτε τα προς το ζην, οι νέοι άνεργοι χρειάζεται σήμερα να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους, να απορρίψουν την πολιτική που διαχειρίζεται την ανεργία ώστε να εξασφαλίζει πάμφθηνη εργατική δύναμη στους μονοπωλιακούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ