Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος είναι ο ΤΑΡ

Το τμήμα του αγωγού που προβλέπεται να διασχίζει την Ελλάδα θα έχει μήκος 547 χλμ.

Associated Press

Το τμήμα του αγωγού που προβλέπεται να διασχίζει την Ελλάδα θα έχει μήκος 547 χλμ.
Ο Διαδριατικός αγωγός «Trans Adriatic Pipeline» (TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου με διάμετρο 48 ίντσες (1,2 m). Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας μέσω Ελλάδας και Αλβανίας και διασχίζοντας την Αδριατική Θάλασσα θα καταλήγει στη νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη. Μέτοχοι της TAP AG είναι η «Axpo» της Ελβετίας (42,5%), η «Statoil» της Νορβηγίας (42,5%) και η «Ε.ΟΝ Ruhrgas» της Γερμανίας (15%).

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα έργα για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που διέρχεται από την Ελλάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2014, με προοπτική να ολοκληρωθούν σε τρία με τέσσερα χρόνια. Από τα 16 δισ. κυβικά μέτρα που θα μπορεί τότε να διοχετεύσει στην κατανάλωση το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, τα 6 δισ. κ.μ. προορίζονται για την Τουρκία και τα 10 δισ. κ.μ. θα κατευθυνθούν μέσω ΤΑΡ στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τις δυνατότητες μεταφοράς του συστήματος από 10 σε 20 δισ κ.μ. ετησίως, σε μεταγενέστερο στάδιο ανάπτυξης.

Το τμήμα του TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα είναι συνολικού μήκους 547 χλμ. Τα άλλα τμήματα του αγωγού διέρχονται από Αλβανία (211 χλμ), υποθαλάσσια στην Αδριατική (104 χλμ) και από την Ιταλία (5 χλμ). Στο ύψος του χωριού Κήποι στον Εβρο, ο TAP θα συνδεθεί με τον αγωγό TANAP, μήκους 2.000 χλμ, που διέρχεται μέσω Τουρκίας. Ο ΤΑΡ προβλέπεται μελλοντικά να διασυνδεθεί με τους αγωγούς ΙGB (Ελλάδας - Βουλγαρίας) και ΙTGI (Ελλάδας - Ιταλίας) και να τροφοδοτήσει με αζέρικο αέριο περισσότερες χώρες των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ