Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Πεσκέσι» οι άνεργοι στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες, με αντιδραστικές αποφάσεις

Μέρκελ και Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου
Μέρκελ και Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου
Πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των μονοπωλίων προωθεί η ΕΕ, στο όνομα της ανάσχεσης της ανεργίας, όπως αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των «27» κρατών - μελών στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χτες. Κατέληξαν επίσης σε συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωένωσης και προσυπέγραψαν τη χορήγηση νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τα 6 δισ. ευρώ που οι «27» συμφώνησαν να δώσουν την περίοδο 2014 - 2016 «για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων», θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ στα ταμεία των μονοπωλιακών ομίλων. Η τμηματική εκταμίευση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και θα αφορά «περιφέρειες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ποσοστά ανεργίας των νέων πάνω από 25%».

Με αυτά τα κεφάλαια θα επιδοτηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι για να προσλάβουν εργαζομένους μέσω προγραμμάτων «κατάρτισης και επανακατάρτισης», «μαθητείας», «κινητικότητας» και «μερικής απασχόλησης». Στόχος των προγραμμάτων είναι να μετατρέψουν τα εκατομμύρια των ανέργων σε πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να απαλλάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους από προσωπικό με καλύτερα σχετικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι δράσεις που θα προωθηθούν την επόμενη διετία για την «καταπολέμηση της ανεργίας» προβλέπουν:

  • Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ως μέσο για την ενίσχυση τάχα της απασχόλησης.
  • Προγράμματα εξάμηνης διάρκειας για κατάρτιση νέων που παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
  • Προγράμματα «μαθητείας και κατάρτισης και πρακτικής άσκησης» για ανέργους σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για προγράμματα «μερικής απασχόλησης», με μειωμένους μισθούς και ημερομηνία λήξης.
  • Συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων που θα διευκολύνει τη μετάβαση των ανειδίκευτων νέων στην αγορά εργασίας, με την απόκτηση δεξιοτήτων που έχουν κάθε φορά ανάγκη τα μονοπώλια.
  • Ενίσχυση των θεσμών της «κινητικότητας των νέων» εντός των συνόρων της ΕΕ με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στοχεύουν, δηλαδή στη δημιουργία εργατικού δυναμικού, που θα μετακινείται από χώρα σε χώρα και από δουλειά σε δουλειά για να βγάλει ένα μεροκάματο.

Οι «27» ξεκαθάρισαν ότι τα προγράμματα για τη δήθεν «αντιμετώπιση της ανεργίας», θα εναρμονίζονται πλήρως με τους «στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Δηλαδή, με την επιβολή των διαρθρωτικών ανατροπών που ισοπεδώνουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μειώνουν τους μισθούς, πετσοκόβουν τις κοινωνικές παροχές και φορτώνουν νέους φόρους στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Δάνεια και διευκολύνσεις

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρουν ότι «για ορισμένα κράτη μέλη, ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει προσαρμοστεί για να ανταποκριθεί στις οικονομικές συνθήκες, όπως προβλέπεται στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ». Αυτό που δε λένε είναι ότι η «επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την κάλυψη των ελλειμμάτων», καμιά αντανάκλαση δεν έχει στο λαό, αφού προϋποθέτει την ένταση των μέτρων σε βάρος του για να πιαστούν οι στόχοι.

Επίσης, η Σύνοδος αποφάσισε να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με δάνεια και εγγυήσεις ύψους μέχρι και 150 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση «στρατηγικών υποδομών» που θα ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» του ευρωοικοδομήματος. Βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν ακόμα να παίρνουν δάνεια και για να αποπληρώνουν παλιότερες οφειλές προς τις τράπεζες, οι οποίες έχουν σωρεύσει τεράστιες ανεξυπηρέτητες οφειλές.

Τέλος, οι «27» κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ. Οπως αποφασίστηκε, αν απαιτηθεί, μπορεί να εκταμιευθούν μέχρι 960 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, αν και επίσημα έχουν δεσμεύσει μόνο 906 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ