Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ - «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Δεν πέρασε ο εκβιασμός του Μάνεση

Ξεπερνώντας το φόβο κι αψηφώντας τις απειλές της εργοδοσίας, οι εργάτες της «Χαλυβουργίας» στο Βόλο, απάντησαν, για δεύτερη φορά, «ΟΧΙ» στην απαίτηση του Μάνεση για υπογραφή νέας, 6μηνης επιχειρησιακής σύμβασης, που προβλέπει νέα, μεγάλη μείωση του μισθού τους κατά 20% κι άλλα αντεργατικά μέτρα.

Στη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου απορρίφθηκε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (167 έναντι 69), η εκβιαστική εργοδοτική πρόταση. Αυτό το «ΟΧΙ» των εργατών έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβανομένου υπόψη ότι έρχεται κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και στην προσπάθεια της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου να περάσει στη Γενική Συνέλευση «κλίμα» διαλόγου και συνδιαλλαγής (παρουσίασε πρόταση που προβλέπει ετήσια επιχειρησιακή σύμβαση με νέα μείωση μισθών κατά 10%). Προκειμένου, δε, να το πετύχει δε δίστασε να απαγορεύσει στον παρευρισκόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Κ. Στεργίου, να μιλήσει, ενώ δε δέχτηκε να παραστεί στη Γενική Συνέλευση αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία» Ασπροπύργου.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι τον Οκτώβρη είχε υπογραφεί ετήσια επιχειρησιακή σύμβαση στη «Χαλυβουργία» Βόλου, που προέβλεπε, για τους πρώτους 4 μήνες, μείωση μισθών κατά 18% και στη συνέχεια επαναφορά στο προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς. Με τη λήξη του 4μήνου, ο Μάνεσης δεν τήρησε τα προβλεπόμενα και υπογεγραμμένα κι απαίτησε υπογραφή νέας επιχειρησιακής σε σύμβασης με νέα μείωση μισθών.

Οι εργάτες, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, δεν το δέχτηκαν και η εργοδοσία, για να τους «τιμωρήσει», προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία. Επειδή, όμως, διαπίστωσε ότι, μ' αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να βγει το παραγωγικό πρόγραμμα της επιχείρησης - αποδεικνύεται, έτσι, ότι ήταν ψευδή και παραπλανητικά τα όσα περί μείωσης της παραγωγής διέδιδε, προκειμένου να δικαιολογήσει τη λήψη νέων αντεργατικών μέτρων - επανήλθε στην απαίτησή της για νέα σύμβαση με μείωση μισθού κατά 20%, ξεκινώντας, ταυτόχρονα, ένα νέο γαϊτανάκι εκβιασμών και απειλών προς τους εργαζόμενους για εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Παρά το εντεινόμενο κλίμα τρομοκράτησης, οι εργάτες απάντησαν πάλι «ΟΧΙ» κι αυτή τη φορά με μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Το Συνδικάτο

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» χαιρετίζει το θαρραλέο «ΟΧΙ» των εργατών της «Χαλυβουργίας», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μετατραπεί άμεσα σε οργάνωση και πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας να χτυπήσει τα δικαιώματα, να βγάλει κι άλλα κέρδη από τον ιδρώτα και το αίμα των Χαλυβουργών».

Κι αφού επισημαίνει ότι οι εργάτες πρέπει να βγάλουν συμπέρασμα από τη στάση του ΔΣ του σωματείου του χώρου και ν' αποφασίσουν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, τονίζει: «Με την απόφαση της συνέλευσης οι μεταλλεργάτες της Χαλυβουργίας δείχνουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να σπάσουν την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που σπέρνουν οι διάφοροι καλοθελητές. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται τώρα να οργανώσουν οι ίδιοι τον αγώνα τους, να στηριχτούν στο Συνδικάτο τους. Το "ΟΧΙ" για να ολοκληρωθεί πρέπει να μετατραπεί σε οργάνωση και πάλη. Οργάνωση και αντεπίθεση, ταξική αλληλεγγύη. Να αποκρούσουμε την επίθεση και να ανατρέψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ταξική οργάνωση να σπάσουν οι εκβιασμοί της εργοδοσίας(2013-06-29 00:00:00.0)
Συνέλευση αύριο στον Ασπρόπυργο(2012-10-24 00:00:00.0)
Ανάστατοι οι εργάτες από τη νέα εργοδοτική επίθεση(2012-10-20 00:00:00.0)
Ανάστατοι οι εργάτες από τη νέα εργοδοτική επίθεση(2012-10-20 00:00:00.0)
Η εργοδοσία πιέζεται από την κλιμάκωση της αλληλεγγύης(2012-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ