Κυριακή 23 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Για την οργάνωση της πάλης ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις

Από τη σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων
Από τη σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων
Κάλεσμα για την οργάνωση ενιαίας πάλης ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποίησης, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, απευθύνουν στους εργαζόμενους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, με εξορμήσεις που οργανώνουν στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ σύσκεψη, τη βδομάδα που πέρασε, για τις εξελίξεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η επίθεση της κυβέρνησης εκδηλώνεται με πλήθος μέτρων. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που κλείνει την ΕΡΤ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο συγχώνευσης και απολύσεων στις βιομηχανίες πολεμικού υλικού. Σειρά στις απολύσεις έχουν οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», την «Ελληνική Βιομηχανία Οπλων» (ΕΛΒΟ) και την «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» (ΕΑΒ). Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο «για την Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης», γενικεύει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Βουλιάζει τα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνει νέο κούρεμα στις συντάξεις. Προχωρά ουσιαστικά στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ έχει κάνει καθαρή την πρόθεσή της να καταργήσει τον κατώτατο μισθό, ορίζοντας με νόμο το ύψος του μισθού, γενικεύοντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.


Μέσα στο 2013 απολύει 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, 4.000 Δημόσιους υπάλληλους κυρίως από τον κλάδο των ΟΤΑ. Μέχρι το 2015 ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις μέσω της «άρσης» της προσωρινής διαταγής με την οποία οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ παραμένουν στις δουλειές τους, της μετατροπής των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, της αξιολόγησης, των νέων οργανογραμμάτων και του πειθαρχικού δίκαιου. Βγάζουν 25.000 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Κάνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, από νομό σε νομό και σε όλη την Ελλάδα. Ξεσπιτώνουν χιλιάδες οικογένειες. Για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς αντιδράσεις επιστρατεύουν τους εργαζόμενους, θέτουν σε αυτοδίκαιη αργία δημόσιους υπάλληλους.

Τα μέτρα αυτά τσακίζουν, ταυτόχρονα, τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού, διαλύουν κοινωνικές δομές και υπηρεσίες. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς, χώρια αυτά που τα πετάνε έξω επειδή οι γονείς τους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα τροφεία της περσινής χρονιάς! Δεκάδες Παιδικοί Σταθμοί συγχωνεύονται ή καταργούνται ώστε να λειτουργήσουν μέσω «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων». Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ουσιαστικά περνάει και αυτό στις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», αφήνοντας ουσιαστικά αβοήθητους πάνω από 100.000 ανήμπορους ηλικιωμένους. Στα σχολεία τα παιδιά στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα. Συγχωνεύονται και καταργούνται πάνω από 200 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία! Στις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες δεν υπάρχει προσωπικό κι ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Αυτά τα μέτρα είναι μέρος των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που προωθούν κυβέρνηση, πλουτοκρατία και ΕΕ ώστε το αστικό κράτος να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τις γενικότερες στοχεύσεις τους και την κερδοφορία τους.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε οργανισμό, που συγχωνεύεται ή κλείνει, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Στην ανάπτυξη κοινής δράσης με σωματεία του ιδιωτικού τομέα, με μαζικούς φορείς και Λαϊκές Επιτροπές. Επίσης, να γίνουν άμεσα Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις. Με περιοδείες, ομιλίες, ανακοινώσεις να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ