Κυριακή 23 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ
Εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά αλλά και περικοπές

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς, πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στην πρόσκληση αρχικά προβλεπόταν ότι στα βρέφη και νήπια θα παρέχεται μόνο ένα πρόγευμα, αντί για ολοκληρωμένη σίτιση, για ένα χρονικό διάστημα 8 έως 10 ωρών! Μπροστά στην κατακραυγή που προκαλεί αυτή η απαράδεκτη πρόταση, η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί κι έτσι στην τελική πρόσκληση, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, περιλαμβάνεται η σίτιση. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να συμβεί ό,τι και πέρσι. Δηλαδή, να μειωθεί το κόστος ανά παιδί, που σημαίνει να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες (από το φαγητό μέχρι το εκπαιδευτικό υλικό) ώστε να γίνουν δεκτά περισσότερα.

Ισχύουν ωστόσο άλλες, επίσης σημαντικές, περικοπές. Ηδη έχει κοπεί η δωρεάν μεταφορά των παιδιών. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα άτομα με αναπηρίες που θα χρειαστεί να μετακινούνται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)! Οσοι γονείς έχουν θα πληρώνουν. Οπως θα πληρώνουν και για μια σειρά δραστηριότητες που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, όπως κολύμπι, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, κ.ά., δημιουργώντας, έτσι, παιδιά διαφορετικών ταχυτήτων εντός του ίδιου του σταθμού, προχωρώντας παράλληλα με γοργούς ρυθμούς την εμπορευματοποίηση του αγαθού της Προσχολικής Αγωγής.

Περίπου δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά η κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς είναι εκρηκτική. Οι δημοτικοί υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Η συντριπτική δε πλειοψηφία επιβάλλει τροφεία, στα οποία πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οι δημοτικοί και ιδιωτικοί που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας ήδη κοστολογούν υπηρεσίες, ενώ δεν αρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες και λόγω της κρίσης ανάγκες.

Ετσι και φέτος εκτός παιδικών σταθμών αναμένεται να μείνουν χιλιάδες παιδιά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται και υπονομεύει τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Από τη μία η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων που λειτουργούν παιδικούς σταθμούς και τις απολύσεις προσωπικού, που σημαίνει λιγότερες θέσεις προς φιλοξενία και αυτές με πληρωμή. Από την άλλη, το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας, που χρηματοδοτεί δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, μέσω του ΕΣΠΑ, για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες, αφού φέτος ακόμα περισσότερα νέα λαϊκά ζευγάρια θα επιχειρήσουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που είναι δωρεάν, ώστε να μην επιβαρυνθούν κι άλλο οικονομικά. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση διαθέτει για το πρόγραμμα 149 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φτάνουν για να καλυφθούν 60.000 αιτήσεις, όταν αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000.

Πολλές, βέβαια, μητέρες έχουν αποκλειστεί πριν καν μπουν στη διαδικασία της αίτησης. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής δημόσιες ή δημοτικοί υπάλληλοι, άνεργες που δεν μπορούν να προσκομίσουν την απαραίτητη από τον ΟΑΕΔ βεβαίωση, μετανάστριες που δουλεύουν στη μαύρη εργασία, μητέρες σύζυγοι μικρέμπορου ή βιοτέχνη που βοηθούν στο μαγαζί. Επίσης, το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, έως δύο παιδιά, τις 35.000 ευρώ για τρία και τέσσερα παιδιά και τις 40.000 για πέντε και πάνω παιδιά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η λαϊκή οικογένεια, το οργανωμένο κίνημα πρέπει να παλέψουν διεκδικώντας:

  • Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
  • Να μην κλείσει κανένας σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ