Κυριακή 23 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ντίλμα Ρουσέφ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιμέτωπη με μαζικές - και πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Βραζιλίας - διαδηλώσεις ήρθε την τελευταία βδομάδα η κυβέρνηση της 66χρονης προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, που διαπίστωσε με ανησυχία πως τελικά υπάρχει λαϊκή οργή από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που έφερε μεν καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά όξυνε τα λαϊκά προβλήματα.

Η «σταγόνα» που έκανε το «ποτήρι» της λαϊκής οργής να ξεχειλίσει ήταν η κατά 10% αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς - αν και κάποιες πόλεις πήραν πίσω αυτό το μέτρο - αλλά αυτό ήταν μόνον η αφορμή. Εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους βλέποντας τα τεράστια κονδύλια για την κατασκευή πολυτελών αθλητικών σταδίων, αεροδρομίων και άλλων υποδομών για τη διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων (Μουντιάλ, Ολυμπιακοί Αγώνες) πλημμυρίζοντας τις λεωφόρους δεκάδων μεγαλουπόλεων όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο. Στόχος τους; Να «θυμίσουν» στην πρόεδρο πως τέτοια κατασκευαστικά έργα είναι, πολύ απλά, καθαρή πολυτέλεια, από τη στιγμή που ο λαός υποφέρει από βασικά προβλήματα. Οπως οι χαμηλότατου επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και μεταφορών. Η υψηλή εγκληματικότητα και η κρατική καταστολή. Οι βαθιές κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που παρατείνουν το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους λίγους βαθύπλουτους και η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης που παραμένει εγκλωβισμένη στη φτώχεια.

Η Βραζιλιάνα πρόεδρος υποστήριξε πως «πήρε το μήνυμα», αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά. Επί του παρόντος φαίνεται να εξαγοράζει χρόνο...


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ