Κυριακή 16 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ατομικές συμβάσεις οι προσλήψεις στη «ΝΕΡΙΤ ΑΕ»

Το σχέδιο νόμου για τον Οργανισμό που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ ΑΕ παρουσίασε την Τετάρτη η κυβέρνηση

Από το σχέδιο νόμου που παρουσίασε την Τετάρτη η κυβέρνηση για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ ΑΕ), που θα λειτουργήσει στη θέση της ΕΡΤ ΑΕ, προκύπτει ότι οι όποιες επαναπροσλήψεις γίνουν, αλλά και κάθε «νέα» πρόσληψη, θα γίνεται στο εξής μόνο με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Οπως γράφεται χαρακτηριστικά, οι κάθε είδους αποδοχές του προσωπικού θα προσδιορίζονται με την «ατομική σύμβαση εργασίας που συνομολογείται με τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ».

Οι διατάξεις της πρότασης νόμου, αφήνουν σκόπιμα πολλά πράγματα αδιευκρίνιστα, κύρια σε ό,τι αφορά την τύχη της μεγάλης περιουσίας της ΕΡΤ, που φτιάχθηκε με λεφτά του λαού. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ θα καταρτίσει 10ετές στρατηγικό πλάνο, στο οποίο προβλέπονται οι γενικοί «αναπτυξιακοί» στόχοι, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος και ο τρόπος χρηματοδότησης.
  • Στα ετήσια επιχειρησιακά πλάνα θα προβλέπονται τα αναγκαία κεφάλαια και ο τρόπος κάλυψης, χρηματοοικονομικοί και επιχειρησιακοί δείκτες κ.ά.
  • Αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα είναι αυτό που θα προκύψει από την «αποτίμηση» των περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικό - παθητικό) της ΕΡΤ, τα οποία θα περάσουν στη νέα εταιρεία. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το τι σόι «κριτήρια» θα χρησιμοποιήσουν στη λογιστική «αποτίμηση στοιχείων», όπως το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Πόροι της ΝΕΡΙΤ θα είναι:

  • Εσοδα από «ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου δημόσιας υπηρεσίας». Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι τα χαράτσια θα παραμείνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και για παρεχόμενες υπηρεσίες που ήδη πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Εσοδα από διαφημίσεις.
  • Εσοδα «από κάθε άλλη πηγή», όπως χαρακτηριστικά προβλέπει το νομοσχέδιο, διάταξη που επίσης γεννά και αφήνει αναπάντητα και νέα ερωτήματα, αυτή τη φορά και για ιδιώτες - χρηματοδότες του νέου Οργανισμού.

Η διοίκηση της νέας εταιρείας θα καταρτίσει τον «υπηρεσιακό οργανισμό», δηλαδή θα καθορίσει τις όποιες θέσεις εργασίας, καθώς καταργούνται οι σημερινοί Οργανισμοί, όπως και κάθε προηγούμενη διάταξη αντίθετη με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org