Κυριακή 16 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λύση πρέπει να δοθεί απ' το λαό και τη συμμαχία του

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων «ΤΡΙΑΙΝΑ» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συναντήθηκε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επί 15 μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με ένα μεροκάματο τη βδομάδα, που τους έχει επιβάλει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Μέτρο που έχει καταδικάσει 1.160 εργατικές οικογένειες στην εξαθλίωση, στα συσσίτια και τα κομμένα ρεύματα.

Η εργοδοσία, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων, αξιώνει και άλλο «ζεστό» χρήμα από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη έχει πάρει 2,3 δισ. από τα προγράμματα αυτά, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 70% του κόστους τους, και έχει παραδώσει ένα υποβρύχιο που γέρνει. Με φιρμάνι της ΕΕ από το 2010 και για 15 χρόνια έχει κλείσει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για τις θέσεις εργασίας ούτε για την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, την Τρίτη το πρωί (η ώρα αναμενόταν να καθοριστεί το Σάββατο) θα γίνει νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Αμυνας. Την Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε σύσκεψη τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Λαυρίου, Ελευσίνας και Μεγάρων, των Σωματείων Μετάλλου Αττικής για το συντονισμό της δράσης συνολικά του κλάδου μετάλλου ενάντια στην πολιτική που για την κερδοφορία των μονοπωλίων συνθλίβει εργασιακά δικαιώματα, θέσεις εργασίας και συνολικά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού

Μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανταλλάξαμε χρήσιμες απόψεις για την κατάσταση που βρίσκεται το ναυπηγείο και βεβαίως εκφράσαμε την αλληλεγγύη - όπως πάντα έτσι και σήμερα, έτσι και αύριο - του ΚΚΕ και τις απαραίτητες ενέργειες που θα κάνουμε για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους. Και άμεσα, βεβαίως, για να ανοίξει το ναυπηγείο, να καταργηθούν οι συμφωνίες με τους μονοπωλιακούς ομίλους, αραβικούς ή γερμανικούς και βεβαίως να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Ομως, αυτό δεν επαρκεί, δεν φτάνει. Ταυτόχρονα πρέπει να συνδυάζεται αυτή η πάλη με προοπτική για οριστική λύση του προβλήματος των ναυπηγείων, με δημόσιο, ενιαίο φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας που θα μπορεί και να κατασκευάζει και να επισκευάζει κάθε είδους μεταφορικό μέσο. Και τα ποντοπόρα και τα ακτοπλοϊκά και για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού αλλά βεβαίως και για άλλα μεταφορικά μέσα.

Υπάρχει το έμψυχο εργατικό δυναμικό, υπάρχουν υποδομές, όλα αυτά μπορούν να γίνουν στη βάση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, όταν ο λαός, η εργατική τάξη θα βρίσκεται στην εργατική εξουσία και θα μπορεί να αναπτύξει αυτή τη ναυπηγική βιομηχανία.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τις δράσεις μέσα στο εργατικό κίνημα, την πρόταση για σύσκεψη των συνδικάτων του μετάλλου, των Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας Αττικής για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με όποια μορφή πάλης επιλέξουν οι εργαζόμενοι και εμείς από την πλευρά μας, τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή όσο και με άλλες δράσεις, παρεμβάσεις και συμμετοχή, θα προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη του προβλήματος μέχρι την οριστική του λύση».

Λαϊκή πάλη μέχρι την τελική νίκη

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Αυτές τις μέρες γίνεται συζήτηση και δεν αφορά μόνο τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, δεν αφορά μόνο άλλους δημόσιους οργανισμούς και την ΕΡΤ, για τους οποίους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, αφορά το ζήτημα στην κατεύθυνση της πάλης αυτό που λέμε "όλοι μαζί". Ολοι μαζί, ναι. Ολοι μαζί όμως, ποιοι; Εμείς θεωρούμε ότι όλοι μαζί πρέπει να είναι οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία, οι γυναίκες. Να παλεύουν, να δρουν από κοινού να φτιάξουν τη λαϊκή τους συμμαχία, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Κατεύθυνση με προοπτική ρήξης με αυτό το σύστημα, στην κατεύθυνση να διεκδικήσει ο λαός τη δική του εξουσία.

Και βεβαίως όταν λέμε "όλοι μαζί", δεν μπορεί ο εργαζόμενος να εννοεί μαζί με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν να περάσει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο ρεφορμιστικός συνδικαλισμός και έφεραν σ' αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κίνημα. Δεν εννοούμε "όλοι μαζί" με ηγεσίες πολιτικών κομμάτων όπως αυτές της συγκυβέρνησης ή και άλλα κόμματα όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, που λένε μεγάλα λόγια ή σε νέους σωτήρες που μπορεί να εμφανίζονται γιατί τέτοιοι δεν υπάρχουν.

Η λύση πρέπει να δοθεί από τον ίδιο το λαό, από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, από τη λαϊκή συμμαχία με όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Και από αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία - γιατί γίνεται τεράστια προπαγάνδα και δημαγωγία και προσπάθεια αποπροσανατολισμού - αυτό που λέει το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα για δημόσιο φορέα. Για παράδειγμα, για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ή για άλλους οργανισμούς δεν εννοούμε επιστροφή στο παρελθόν, σε αυτό που ζήσαμε τόσο αρνητικά και που έφτασε η κατάσταση εδώ που έφτασε.

Δε σημαίνει ότι δεν έχουμε παρατηρήσεις για την ποιότητα της ενημέρωσης, για τη διάρθρωση του ίδιου του οργανισμού, για το πώς αξιοποιούνται οι εργαζόμενοι, πώς συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία. Αλλά εννοούμε ένα δημόσιο φορέα υπό κρατικό έλεγχο όπου και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκούν έλεγχο από τα κάτω μέχρι τα πάνω, όπου θα μπορούν να καθορίζουν τις τύχες τους. Και αυτό είναι ζήτημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι ζήτημα πάλης όλων των υπόλοιπων εργαζομένων.

Αρα, ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι πρέπει ο λαός, οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που κυβερνούν σήμερα, στα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση και που μας έχει φτάσει μέχρι εδώ που είμαστε, χειροτερεύοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού, έχοντας χιλιάδες απολυμένους και ταυτόχρονα να γυρίσει την πλάτη, να μην επαναπαυθεί σε όσα του τάζουν διάφοροι νεοφώτιστοι σωτήρες που θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Η λύση είναι λαϊκή συμμαχία, ενότητα των εργαζομένων, λαϊκή πάλη μέχρι την τελική νίκη που θα είναι ο λαός πραγματικά πρωταγωνιστής των εξελίξεων με την εργατική τάξη μπροστά».

Σαπίζουν και τα υποβρύχια

Ο πρόεδρος του σωματείου, Β. Καρακίτσος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ενημερώσαμε για τα προβλήματα τα οποία περνούν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αλλά γενικά της Ναυπηγικής Βιομηχανίας», για την «εξαθλίωση που υφίστανται οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου 14 μήνες», «την εγκατάλειψη και των υποβρυχίων που δυστυχώς ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει προκαταβολικά 2,3 δισ. ευρώ και αυτή τη στιγμή, τα 4 υποβρύχια που είναι έτοιμα σχεδόν 85% με 95%, αντί να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, σαπίζουν στα υπόστεγα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά». Και πρόσθεσε: «Εχουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τον Γενικό Γραμματέα που μας άκουσε με προσοχή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συμφωνία δε διασφαλίζει ούτε τα ναυπηγεία, ούτε τους εργαζόμενους(18/3/2014)
Με μαζικές απολύσεις απειλεί η εργοδοσία(31/10/2012)
Για τις εξελίξεις στη Ναυπηγική Βιομηχανία(25/3/2011)
Οι πολυεθνικές γλεντάνε με λεφτά του λαού(3/11/2010)
Μέλημά της η ικανοποίηση της «Thyssen»(21/10/2009)
Αγωνιστική απάντηση στη φιέστα(22/6/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org