Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή «άμυνας» στα αυτόνομα εδάφη
  • Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν σε παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα, ανοίγοντας πυρ, ενώ εκσκαφείς γκρέμιζαν σπίτια
  • «Αμυντική ενέργεια προστασίας των εποικισμών» χαρακτηρίζει το Ισραήλ την επίθεση
  • Για «κατάσταση πολέμου» και αναγκαιότητα «άμεσης διεθνούς παρέμβασης» μιλά η Παλαιστινιακή Αρχή

Τα απομεινάρια του νοικοκυριού τους προσπαθούν να βρουν οι Παλαιστίνιοι που κτυπήθηκαν τα σπίτια τους από τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Τα απομεινάρια του νοικοκυριού τους προσπαθούν να βρουν οι Παλαιστίνιοι που κτυπήθηκαν τα σπίτια τους από τα ισραηλινά τανκς
ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επικίνδυνα απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς τις νυχθημερόν ισραηλινές επιδρομές, ακολούθησε εισβολή τεθωρακισμένων σε προσφυγικό στρατόπεδο της παλαιστινιακής πόλης Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ξεκάθαρη παραβίαση των ορίων των παλαιστινιακών περιοχών από τον ισραηλινό στρατό, από την ημέρα που απέκτησαν την αυτονομία τους, το 1994. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε περαιτέρω την, ήδη, εκρηκτική ατμόσφαιρα, ενώ η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στον ισχυρισμό της περί «αμυντικής ενέργειας» και η Παλαιστινιακή Αρχή μιλά για «κατάσταση πολέμου».

Ο,τι απέμεινε από τα φτωχικά σπιτικά τους αναζητούσαν μέσα στα συντρίμμια, με το πρώτο φως της ημέρας, δεκάδες κάτοικοι του προσφυγικού στρατοπέδου της πόλης Κχαν Γιουνίς, που είδαν, απροειδοποίητα, τις παράγκες τους να μετατρέπονται σε γκρεμίσματα, χωρίς να προλάβουν παρά μόνο να σώσουν τη ζωή τους. «Τους μισώ» ψέλλιζε κλαίγοντας ένας μικρός Παλαιστίνιος, ανακαλύπτοντας τα θραύσματα του μοναδικού παιχνιδιού του στο χώρο που, μέχρι πριν από λίγες ώρες ήταν το σπίτι του, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι του καταυλισμού προσπαθούσαν να προμηθεύσουν, τουλάχιστον, με ρούχα τους άστεγους συνανθρώπους τους.

Ο αδελφός του νεκρού 30χρονου ναυτικού γιατρού φωνάζει συνθήματα αντίστασης στην κηδεία

Associated Press

Ο αδελφός του νεκρού 30χρονου ναυτικού γιατρού φωνάζει συνθήματα αντίστασης στην κηδεία
Ηταν 12.30 το βράδυ τοπική ώρα, όταν ισραηλινά τεθωρακισμένα, συνοδευόμενα από εκσκαφείς και υποστηριζόμενα από στρατιωτικά ελικόπτερα, εισέβαλαν στην παραγκούπολη του προσφυγικού στρατοπέδου της παλαιστινιακής πόλης Κχαν Γιουνίς. Η επιχείρηση ξεκίνησε, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει χάος και πανικός, καθώς τα τεθωρακισμένα ξεπρόβαλαν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια ανοίγοντας πυρ και εκτοξεύοντας ρουκέτες. Ο καταυλισμός βυθίστηκε στο σκοτάδι, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούσαν προστασία ανάμεσα στα συντρίμμια.

Τα μεγάφωνα του στρατοπέδου καλούσαν όλους τους κατοίκους που έχουν όπλο να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Ακολούθησαν πολύωρες ανταλλαγές πυρών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 60, συμπεριλαμβανομένων 3 δημοσιογράφων. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, τουλάχιστον, 30 σπίτια, που βρίσκονταν στην περίμετρο του προσφυγικού καταυλισμού, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Λίγες ώρες αργότερα, παλαιστινιακοί όλμοι στόχευαν, χωρίς θύματα, εβραϊκούς εποικισμούς, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον κατοικημένης περιοχής, ούτε, φυσικά, είναι η πρώτη φορά που Ισραηλινοί εκσκαφείς γκρεμίζουν, απροειδοποίητα, πρόχειρα καταλύματα και σπίτια που έχουν χτιστεί με πολύ κόπο. Είναι, όμως, η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συνθήκη του Οσλο και αυτονομήθηκαν οι παλαιστινιακές περιοχές, που ο ισραηλινός στρατός εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις σε αυτές.

«Αναγκαία στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε για να απομακρυνθεί ένα οχυρό με σάκους άμμου, που χρησίμευε σε Παλαιστινίους ενόπλους για να ανοίγουν πυρ κατά των εποικισμών» χαρακτήρισε λακωνική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού την εισβολή στο προσφυγικό στρατόπεδο της Κχαν Γιουνίς, χωρίς να αναφέρει τίποτε για τις καταστροφές των σπιτιών, ούτε για τη χρήση των τεθωρακισμένων και τις σφοδρές συγκρούσεις που ακολούθησαν. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών για το Ισραήλ».

Για «ύπουλα χτυπήματα κατά αθώων πολιτών» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ τονίζοντας ότι η ισραηλινή ηγεσία χρησιμοποιεί «ως πρόσχημα τη βία εκ μέρους των Παλαιστινίων για να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης και εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού». Από την πλευρά του, ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, επισκεπτόμενος την περιοχή που πλήγηκε στην Κχαν Γιουνίς, υπογράμμιζε ότι «οι όλμοι δεν εκτοξεύονται από σπίτια». Ο Αμπούρντενεχ επανέλαβε ως «ζωτικής ανάγκης» το αίτημα για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να αποκλιμακωθεί η ένταση, που πλέον έχει φθάσει τα όρια της «κατάστασης πολέμου».

Διπλωματική δυστοκία, προκλήσεις και προειδοποιήσεις

Η νέα κλιμάκωση δυσχέρανε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις αμερικανικές προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών ασφαλείας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, που είχαν, μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, προγραμματιστεί για τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είχε αποσαφηνίσει αν προτίθεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Από την άλλη, ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωνε ότι το Ισραήλ θα συμμετάσχει στις συνομιλίες «αν πραγματοποιηθούν», για να συζητήσει μόνο θέματα τερματισμού της βίας και κανένα άλλο πολιτικό ζήτημα.

Ο Γκισίν αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση που διατύπωσε ο Αχμέντ Κουρέια, πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα το Ισραήλ να εφαρμόσει τις συμφωνίες στις οποίες έχει συγκατατεθεί, για να υπάρξει ηρεμία. Παρά το αρνητικό κλίμα, πάντως, Αμερικανοί διπλωμάτες διαβουλεύονταν, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, την πραγματοποίηση της συνάντησης, πιθανότατα στην αμερικανική πρεσβεία.

Την ίδια στιγμή, συνεπής στη «σκληρή γλώσσα» και αποφασισμένος να εφαρμόσει μέχρι τέλους το «σχέδιο αποκατάστασης της ισραηλινής ασφάλειας», εμφανιζόταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξή του στη «Χααρέτζ», εκτός των άλλων, δήλωνε ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Ακόμη, όμως, και αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τόνιζε ο Σαρόν, οι εποικισμοί θα παραμείνουν ως έχουν, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.

Σχεδόν στον αντίποδα των λόγων του Σαρόν ήταν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και διαφωνούντα, με τον κυβερνητικό συνασπισμό, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Γιόσι Μπεϊλίν. Ο Ισραηλινός βουλευτής συναντήθηκε, χτες, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα. Ο Μπεϊλίν υπογράμμιζε ότι η καλύτερη λύση αποκλιμάκωσης είναι η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και προειδοποιούσε ότι η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνα εκρηκτική. Εξίσου ανησυχητικές ήταν και οι εκτιμήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ο οποίος δήλωνε, χτες, ότι «η βία τείνει να γίνει πλήρως ανεξέλεγκτη» και συμπλήρωνε ότι «το Ισραήλ αυταπατάται πολιτικά και είναι επικίνδυνα αφελές αν νομίζει ότι με μέτρα ασφαλείας του είδους μπορεί να σταματήσει τη βία, τη στιγμή που η, διαρκώς, δυσμενέστερη κατάσταση στα Αυτόνομα πυροδοτεί την αγανάκτηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ