Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συλλήψεις ενόψει προεδρικών εκλογών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σε νέο κύμα συλλήψεων οπαδών των μεταρρυθμίσεων προχώρησαν οι ιρανικές αρχές μετά από σχετική εντολή του Ανωτάτου Επαναστατικού Δικαστηρίου. Οι διώξεις σε βάρος όλων όσων θεωρούνται πολέμιοι των «σκληροπυρηνικών» της ιρανικής ηγεσίας έχουν κλιμακωθεί, τους τελευταίους μήνες, και αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές, στις 8 του Ιούνη.

Οι τελευταίες συλλήψεις έφθασαν τις 42 και αφορούν όλες μέλη του Κινήματος για την Ελευθερία του Ιράν, το οποίο απαρτίζεται από πρώην υπουργούς και δημάρχους, ανθρώπους που χρημάτισαν στις θέσεις αυτές το μεταβατικό χρονικό στάδιο ανάμεσα στην ανατροπή του Σάχη και στην οριστική εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Επανάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επαναστατικού Ισλαμικού Δικαστηρίου, οι συλλήψεις έγιναν με βάση τις «ομολογίες» κρατουμένων ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε συνωμοσία ανατροπής του καθεστώτος.

Δεκάδες Ιρανοί βουλευτές, με υπόμνημά τους, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί εξέφρασε τη βαθιά «θλίψη» του για τις διώξεις σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε κάποια πιο συγκεκριμένη πράξη. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το Επαναστατικό Ισλαμικό Δικαστήριο, που ελέγχεται από τους «σκληροπυρηνικούς», έθεσε εκτός νόμου, στα τέλη Μάρτη, το Κίνημα για την Ελευθερία του Ιράν, καθώς και σειρά άλλων προοδευτικών οργανώσεων, ενώ απαγόρευσε την κυκλοφορία σειράς μεταρρυθμιστικών εντύπων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ