Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυξάνονται οι πληρωμές για εξετάσεις

Από αρρώστους και τον ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα. Παραδίδουν τα πολυιατρεία σε ιδιώτες

Η αποδυνάμωση των υγειονομικών υπηρεσιών και ο οικονομικός στραγγαλισμός του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχει σαν αποτέλεσμα τις πολυήμερες αναμονές για τους ασφαλισμένους ή την εξώθησή τους στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα -πέρα απ' την ταλαιπωρία- να πληρώνουν και άγρια χαράτσια καθώς έχει θεσπιστεί συμμετοχή 15%.

Ηδη οι συμβασιούχοι γιατροί αποχώρησαν καθώς έληξε η σύμβαση για τους 900 απ' τους 980, ενώ παράλληλα ελαττώνεται ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ' τους 5.000 συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ οι 1.300 δεν υπέβαλαν παραστατικά το τελευταίο τετράμηνο, που σημαίνει ότι δε δέχονταν ασφαλισμένους, ή, οι ασθενείς πλήρωναν απ' την τσέπη τους εξ ολοκλήρου τις επισκέψεις. Μάλιστα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες ότι μετά τις άγριες περικοπές οι δαπάνες του ΕΟΠΠΥ για εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα μειωθούν κατά 60 εκατ. ευρώ το 2013, τελικά θα αυξηθούν και κατά 30 εκατομμύρια. Αντί δηλαδή να πέσουν σε 240 εκατ. ευρώ (από 300 εκατ. το 2012) ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει συνολικά 330 εκατ. ευρώ, αν συνεχιστούν οι ρυθμοί του πρώτου πενταμήνου.

Ειδικότερα, η αύξηση αυτή καταδεικνύει την εγκατάλειψη των εργαστηρίων του ΙΚΑ, που εδώ και χρόνια δεν προμηθεύονται ούτε αντιδραστήρια.

Εισβολή ιδιωτών στα πολυιατρεία

Αντί λοιπόν να προσλάβει μόνιμο προσωπικό η συγκυβέρνηση εξετάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- ένα σχέδιο εισαγωγής του «γερμανικού μοντέλου» παροχής των ιατρικών υπηρεσιών. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ θα συνάψει συμβάσεις με τις ενώσεις ή τους συλλόγους των γιατρών οι οποίοι θα αναλάβουν έναντι «κλειστού προϋπολογισμού» την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών από συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών. Οι γιατροί αυτοί, με αδιευκρίνιστο ακόμα το είδος της εργασιακής σχέσης, θα μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα τόσο στα ιδιωτικά ιατρεία όσο και στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Μ' άλλα λόγια, θα υπάρξει ένταξη ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών μέσα στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί θα πληρώνονται απ' τους συλλόγους τους και οι αποδοχές τους θα προσαυξάνονται με μόρια, που θα παίρνουν σε σχέση με τις εξετάσεις που θα κάνουν. Για το είδος των εξετάσεων και την κάλυψή τους ετοιμάζονται τέσσερις κατηγορίες θεραπευτικών πρωτόκολλων. Μάλιστα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να προσλάβει 1.000 γιατρούς με αυτού του τύπου τη συνεργασία μέσα στο 2013.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων του χώρου και θα κάνει ανακοινώσεις όταν αυτές θα ολοκληρωθούν.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει που κατάφερε να μειώσει τη μηνιαία δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε 197 εκατ. ευρώ για το Μάη του 2013. Με αυτό τον τρόπο οι άρρωστοι αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα φάρμακα απ' την τσέπη τους, όπως αυτά της λεγόμενης αρνητικής λίστας, τη στιγμή που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους μέχρι 25% και σε πολλές περιπτώσεις σταματούν τις θεραπευτικές αγωγές με απρόβλεπτους κινδύνους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ