Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πεδίο μάχης η Αγκυρα

Δυο πολιτικές κρατούμενες νεκρές στις φυλακές

Σκληρές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Σκληρές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ.-

Το προσκλητήριο νεκρών στις τουρκικές φυλακές συνεχίζεται: Η Φατμά Ερσόι, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα (DHKP/C), άφησε το πρωί της Τετάρτης την τελευταία της πνοή στην πόλη Κουταχιά. Και λίγες ώρες αργότερα η Νεργκίς Γκιουλμέζ, που ανήκε στον Κομμουνιστικό Απελευθερωτικό Στρατό των Τούρκων Εργατών (TKP-ML), πέθανε σε ένα νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Η Ερσόι βρισκόταν σε απεργία πείνας επί 171 μέρες και η Γκιουλμέζ για 114, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας.

Η απεργία πείνας συνεχίζεται από τουλάχιστον 250 πολιτικούς κρατουμένους, ενώ η πολιτική ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να εμφανίζεται ανένδοτη σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τα μέλη των δύο οργανώσεων, που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και στέλνει στα λευκά κελιά, που ανυπερθέτως «χαιρετίζει» η ΕΕ ως μέτρο που... βελτιώνει (!) την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι θάνατοι απεργών πείνας -πολιτικών κρατουμένων και μιας συγγενούς κρατούμενου- έφθασαν έτσι τους 6, σε διάστημα κάτι περισσότερο από τρεις μήνες, φέτος... Και οι πάντες θεωρούν βέβαιο ότι ο μαύρος κατάλογος δεν έκλεισε ακόμη.

Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις


Associated Press

Στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας, ωστόσο χτες βρισκόταν και πάλι η κρίση που έχει σακατέψει την οικονομική δραστηριότητα, με αλγεινές συνέπειες για τον τουρκικό λαό. Κάπου 70.000 ανθρώπων διαδήλωσαν, αρχικά ειρηνικά, στην Αγκυρα, αλλά εν συνεχεία η άρνηση της αστυνομίας να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να κινηθούν προς το κοινοβούλιο προκάλεσε σύρραξη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο κάπου 200 άνθρωποι, εξ αυτών περί τους 48 αστυνομικούς, τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν και περίπου 150 (σύμφωνα με το BBC) συνελήφθησαν. Τα συνθήματα «μην παίζετε με το ψωμί μας» και «κυβέρνηση, παραιτήσου!», κυριαρχούσαν, ωστόσο ο Μπουλέντ Ετζεβίτ απαντούσε με το επιχείρημα ότι δεν ακούει κάποια «εναλλακτική λύση», διασαφηνίζοντας και πάλι ότι δε θα παραιτηθεί, μιλώντας πάντως για έναν ενδεχόμενο «ανασχηματισμό», σύμφωνα με πληροφορίες του «Reuters». Βέβαια, το κατά πόσον ο ανασχηματισμός θα βοηθήσει τους περίπου 500.000 απολυμένους από το Φεβρουάριο εφέτος (!) και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν, είναι άλλο θέμα...

Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι -60 χιλιάδες σύμφωνα με τους διοργανωτές- διαδήλωσαν ειρηνικά στη Σμύρνη, άλλοι 50.000 στη Μερσίνα και αρκετές δεκάδες χιλιάδες στην Κωνσταντινούπολη.


Associated Press

Η «απώλεια στήριξης» της κυβέρνησης από την Τουρκική Ενωση Εμπορικών Επιμελητηρίων ανησυχεί περισσότερο, πάντως, τους «αναλυτές». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ είπε -κι αυτός - ότι δε θα υπάρξει παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι «αναβάλλει» 32 προγράμματα εκσυγχρονισμού, σε μια εξέλιξη που ίσως απελευθερώσει ένα μέρος από τα 19,5 δισ. δολάρια που αναμενόταν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ