Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σκληρή μάχη μπροστά με τα μονοπώλια του κλάδου

MotionTeam

Τα πολλαπλά πρόσωπα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, κατ' εφαρμογή των αντεργατικών νόμων, παρουσίασε, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Και κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους, τους άνεργους, τους νέους, τους μικρούς εμπόρους σε κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές τους, μέσα από αιτήματα που εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες και δίνουν ανάσα στις λαϊκές οικογένειες.

Η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Σ. Καλαντίδου, σημείωσε ότι «ο δρόμος της οργανωμένης μαζικής πάλης είναι η μόνη ζωντανή πρόταση για όλους εμάς που δεν θέλουμε να δουλεύουμε για μια μπουκιά ψωμί», και ανακοίνωσε ότι το ΔΣ του Σωματείου θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να συντονιστούν στον αγώνα όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και να δυναμώσει η συμμαχία με τους μικρούς εμπόρους απέναντι στα μονοπώλια. Οι αγώνες που θα αναπτυχθούν θα στοχεύουν στην ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων, στην εφαρμογή, από όλους τους εργοδότες, της κλαδικής σύμβασης (2009) του εμπορίου με πρώτο μισθό 918 ευρώ, την υπεράσπιση των επιδομάτων γάμου, ταμειακού, κρεοπωλείου, προϋπηρεσίας, την κατοχύρωση με νόμο της αργίας της Κυριακής.

Η κατάσταση σήμερα

Ο μισθός των εργαζομένων κάτω των 25 ετών, 510 ευρώ για 8ωρο, πολλές φορές επιβάλλεται και σε μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους. Στον κλάδο του εμπορίου όμως το τελευταίο διάστημα γίνονται προσλήψεις μόνο ωρομίσθιων, δηλαδή 4ωρο με 220 ευρώ και 3ωρο με 148 ευρώ. Οι ώρες εργασίας αυξομειώνονται κατά τις επιχειρηματικές ανάγκες. Το ίδιο και οι βάρδιες και τα ρεπό. Είναι πλέον απαίτηση των εργοδοτών ο εμποροϋπάλληλος να ξέρει τα πάντα (πώληση, αποθήκη, ταμείο, ηλεκτρονική καταχώρηση, προμηθευτές, καθαριότητα), κάτι που δηλώνει την εντατικοποίηση της εργασίας στα λαμπερά κάτεργα.

Τώρα νομοθετούν και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η εργάσιμη βδομάδα του εμποροϋπάλληλου δεν θα έχει σταθερή μέρα ανάπαυσης, όλος ο χρόνος του εργαζόμενου θα είναι στη διάθεση της επιχείρησης. Με πάμφθηνους εργαζόμενους θα καθαρίσουν εύκολα την αγορά από τους μικρούς εμπόρους για να περάσει στα χέρια του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας της αγοράς.

Στο κατάστημα ΙΚΕΑ της Θεσσαλονίκης, με ημερήσιο τζίρο 100.000 ευρώ, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση 11% στο μισθό τους.

Στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ η μείωση των μισθών ταυτόχρονα με τη μείωση των ωρών εργασίας δεν σταμάτησε τις απολύσεις, που συνεχίζονται αθρόα (4 το τελευταίο 10ήμερο) παράλληλα με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Η JUMPO ανοίγει νέα καταστήματα, με θεμέλιο το βασικό μισθό της εθνικής σύμβασης για κάτω των 25 ετών και τρίωρη εργασία, δηλαδή με μηνιάτικο 148 ευρώ.

Τα ΝΟΤΟΣ αναπτύσσονται με νέο εμπορικό κατάστημα αλλά και με επέκταση στο κατάστημα ΦΩΚΑΣ, με αλλαγές στις συμβάσεις των παλιών εργαζομένων (μείωση κατά 2 ώρες), με απολύσεις και νέες προσλήψεις 4ωρων με 220 ευρώ.

Η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ επεκτείνεται στην Αλβανία με αγορά 26 καταστημάτων και τώρα στα Σκόπια, και την ίδια ώρα κλείνει καταστήματα στην Ελλάδα, αφού προηγούμενα με τη στήριξη των εργοδοτικών παρατάξεων στην Ομοσπονδία του κλάδου επέβαλε μείωση του μισθού κατά 5%.

Η ΦΩΚΑΣ μέσα σε ένα χρόνο απέλυσε 100 εργαζόμενους και ταυτόχρονα επέβαλε μείωση των μισθών με μείωση των ωρών εργασίας. Στους εργαζόμενους που απέμειναν να δουλεύουν οφείλει δεδουλευμένα 5 μηνών και ήδη 260 εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους με επίσχεση και ασφαλιστικά μέτρα, ενισχύοντας την επιτροπή αγώνα του σωματείου και συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ανοίγει νέα αλυσίδα, τα BEST PRICE, χρησιμοποιώντας παλιούς εργαζόμενους με νέες συμβάσεις. Μειώνει τους μισθούς στους εργαζόμενους με κατάργηση των επιδομάτων, ενώ καθυστερεί την καταβολή δεδουλευμένων, καταργεί τα ρεπό και συνεχίζει τις απολύσεις.

Στο κατάστημα ΚΑΡΟΥΖΟΣ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 10 μήνες, στον ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ κυριαρχεί η μαύρη εργασία, ενώ παρόμοια, με παραλλαγές, είναι η κατάσταση και στο ΙΣΑΤΙΣ, τα ΗΟΝDΟS, στα SPRIDER (το επιχειρησιακό σωματείο συμφώνησε μείωση μισθών 36%), στα SAM 13 (στήθηκε Ενωση Προσώπων και συμφώνησε μείωση μισθών 45%).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ