Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ενταση στις σχέσεις, μεταξύ των κυβερνήσεων Βενεζουέλας και Κολομβίας, δημιουργεί η στάση του αντιδραστικού Κολομβιανού Προέδρου Μ. Σάντος να συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ενρίκε Καπρίλες που αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 15 Απρίλη, και είναι ο ηθικός αυτουργός για τη δολοφονία 11 μελών και και οπαδών του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί την κίνηση αυτή πρόκληση, ενώ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα του κολομβιανού λαού και το διάλογο μεταξύ ανταρτών και κυβέρνησης της Κολομβίας που είναι σε εξέλιξη στην Αβάνα της Κούβας.

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την εξάρθρωση «τρομοκρατικού δικτύου» με στήριξη της ισραηλινής Μοσάντ, έδρα το Λονδίνο, 12 μέλη και στόχο να προκαλέσει προβλήματα στις επικείμενες εκλογές ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν. Η είδηση συνέπεσε χρονικά με ενημέρωση του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, στο Συμβούλιο των Κυβερνητών αλλά και στους δημοσιογράφους, κατά την οποία είπε ότι «οι συνομιλίες με το Ιράν κάνουν διαρκώς κύκλους χωρίς αποτέλεσμα» και εκτίμησε ότι και να γίνει πλέον έλεγχος στην εγκατάσταση του Παρσίν πιθανότατα «έχει καθαριστεί».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την ύπαρξη συμφωνίας με «τρίτη χώρα» που δέχτηκε να φιλοξενήσει χιλιάδες μετανάστες από την Ερυθραία που αναζήτησαν καταφύγιο στο Ισραήλ, το οποίο, όμως, αρνείται να τους νομιμοποιήσει ανακοίνωσε, στο Ανώτατο δικαστήριο που εξέταζε αίτημα αποφυλάκισής τους, νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Πληροφορίες ανέφεραν ότι μάλλον πρόκειται για χώρα της ανατολικής Αφρικής που πήρε οικονομικά ανταλλάγματα από το Ισραήλ, όπου βρίσκονται περίπου 35.000 μετανάστες από την Ερυθραία εκ των οποίων περισσότεροι από 2.000 κρατούνται.

ΙΡΜΠΙΛ.-- «Τελευταία ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του υπάρχοντος στάτους κβο», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, τις, εδώ και μερικές βδομάδες, εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις αντιπροσωπείας του με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση για την κατάληξη ενός κοινά αποδεκτού τρόπου διαχείρισης των ενεργειακών πηγών της χώρας. Η αυτόνομη κουρδική ηγεσία, εκτός του ότι πάντα κάνει νύξεις περί ανεξαρτησίας, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να διαπραγματεύεται μόνη της τις συμφωνίες για την εξόρυξη πετρελαίου με ξένες πολυεθνικές.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Εκτός ελέγχου μαίνονταν και χτες δεκάδες πυρκαγιές στην πολιτεία της Καλιφόρνια αποτεφρώνοντας δεκάδες εκτάρια χορτολιβαδικής έκτασης σε εθνικούς δρυμούς, αλλά και σε κατοικημένες περιοχές που απέχουν μόλις 80 χλμ. βορείως του κεντρικού Λος Αντζελες. Εκατοντάδες κατοικίες εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον έξι έγιναν παρανάλωμα πυρός και σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε 15 άλλες.

ΟΚΛΑΧΟΜΑ.-- Η νέα εμφάνιση ανεμοστρόβιλων στην Οκλαχόμα το τελευταίο τριήμερο, περίπου 10 μέρες μετά τις φονικές καταστροφές στην πόλη Μουρ της ίδιας πολιτείας, προκάλεσε το θάνατο 16 ατόμων, ανάμεσά τους και ο 55χρονος Ελληνας ομογενής Τιμ Σαμαράς και ο 24χρονος γιος του Πολ που θεωρούνταν από τους κορυφαίους «κυνηγούς» ανεμοστρόβιλων. Μεταξύ των θυμάτων, συγκαταλέγονται και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι που πνίγηκαν από πλημμύρες στο γειτονικό Μισούρι και άλλοι τέσσερις στο Αρκάνσας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τριήμερη επίσκεψη στο Μεξικό πραγματοποιεί σήμερα ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Χτες ο Κινέζος ηγέτης ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη στην Κόστα Ρίκα, όπου μεταξύ άλλων συζήτησε την από κοινού κατασκευή διυλιστηρίου (1,3 δισ. δολαρίων), ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε την Τρινιδάδ και το Τομπάγκο (νότια Καραϊβική).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) κατέθεσε χτες στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα εξέτασης της συνταγματικότητας του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας και ζήτησε το συγκεκριμένο έγγραφο να τεθεί άμεσα εκτός ισχύος. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ρασίμ Λιάγιτς προέβλεψε πρόωρες εκλογές εάν μέχρι τέλος του μήνα δε δοθεί στο Βελιγράδι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ