Κυριακή 2 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας

Με το σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εγκαινιάζει μια πολύμορφη δραστηριότητα, μια παρέμβαση γύρω από το δικαίωμα της νεολαίας στην άθληση και τη φυσική αγωγή. Ο αθλητισμός όπως και όλες οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, συνθλίβονται στη σημερινή κοινωνία που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος.

Είναι συνέχεια των δεκάδων αθλητικών δραστηριοτήτων της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιούνται είτε αυτοτελώς, είτε στα πλαίσια των «Φεστιβάλ». Χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν τους προηγούμενους μήνες στα τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ που διεξήχθησαν στα Μαθητικά Φεστιβάλ, στο περσινό Αθλητικό Camp που διοργανώθηκε πέρσι στο πλαίσιο του Κεντρικού Φεστιβάλ και περιλάμβανε αγώνες δρόμου, ποδηλατοδρομίες, αγώνες σκάκι, γνωριμία με αθλήματα στίβου, με πολεμικές τέχνες.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει πιο συγκροτημένα χαρακτηριστικά. Είναι διήμερο γνωριμίας της νεολαίας με τα αθλήματα της ελληνορωμαϊκής πάλης, της ελεύθερης πάλης, του παγκράτιου και άλλων μαχητικών αθλημάτων και πολεμικών τεχνών, μέσα από την επίδειξή τους από ομοσπονδίες, διακεκριμένους αθλητές και συλλόγους. Γνωριμία με τα αθλήματα, τους κανονισμούς τους αλλά και με την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές, οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι του χώρου. Το διήμερο αυτό γίνεται στις 15 και 16 Ιούνη στο Κλειστό γήπεδο «Νίκος Παξιμαδάς» στην Πετρούπολη (Κώστα Βάρναλη 1-13).

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Πραγματοποιείται εν μέσω συζητήσεων και προσπαθειών για την αποπομπή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πιο σημαντικό είναι ότι η παραπάνω προσπάθεια γίνεται με γνώμονα τα κριτήρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας της ΔΟΕ. Η πάλη πετιέται έξω από τους ΟΑ, γιατί δεν προσφέρει θέαμα για κέρδη, τηλεθέαση, χορηγούς, εισιτήρια κ.λπ., τη στιγμή που συμπεριλαμβάνονται άλλα αθλήματα, που «πουλάνε» περισσότερο.

Τα πολυάριθμα κρούσματα ντόπινγκ, στημένων αγώνων, βίας σε όλο τον κόσμο και πολλά άλλα αναδεικνύουν τη σαπίλα που αναβλύζει από τον αθλητισμό που λειτουργεί με όρους καπιταλιστικής αγοράς. Που μετατρέπει την ανάγκη για φυσική αγωγή σε απρόσιτο και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οπως ο Αθλητισμός συνολικά, έτσι και τα συγκεκριμένα αθλήματα που θα παρουσιαστούν στο διήμερο προάγουν, πέρα από την άθληση για το σώμα, την ευγένεια, τον αλληλοσεβασμό, την πειθαρχία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη. Τα μαχητικά αθλήματα έχουν καταβολές σε διάφορους λαούς σε όλο τον κόσμο, είναι συνδεδεμένα σε πολλές περιπτώσεις με τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Σήμερα, κάποια απ' αυτά υποβαθμίζονται και άλλα αξιοποιούνται μόνο για το θέαμα και τα κέρδη. Επίσης, αξιοποιούνται στην κρατική καταστολή, στα πογκρόμ της ΧΑ, υποτίθεται ως προϊόντα σωματικής ρώμης και ικανότητας άσκησης βίας. Βέβαια, οι φασίστες χάνουν το βασικό στοιχείο που είναι ο συνδυασμός εκγύμνασης του σώματος αλλά και του πνεύματος. Είναι σωστό το σύνθημα που γράφεται στα σχολεία: «Χρυσαυγίτη είσαι φουσκωτός γιατί είσαι τρόμπας».

Η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στον Αθλητισμό έχει αιτίες και ενόχους

Η πολιτική που ακολουθείται, τα τελευταία χρόνια, συρρικνώνει ακόμη περισσότερο και αυτές τις ελάχιστες δυνατότητες της νεολαίας να έχει πρόσβαση στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, μετατρέπει το δικαίωμα στην άθληση σε εμπόρευμα. Με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013 - 2016, μειώνεται 50% η χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και κατ' επέκταση σωματείων και ομοσπονδιών. Κατεύθυνση της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι ο σταδιακός απεγκλωβισμός του κράτους από το κόστος λειτουργίας των δομών και φορέων του Αθλητισμού.

Με βάση τα παραπάνω, κόβονται αθλητικές δραστηριότητες μαζικού χαρακτήρα (προγράμματα ΓΓΑ, σχολικά πρωταθλήματα κ.λπ.), υποχρηματοδοτείται και υποβαθμίζεται ο σωματειακός και σχολικός αθλητισμός. Προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, η ανταποδοτικότητα με τη γενίκευση της μηνιαίας συνδρομής, η σύνδεση με επιχειρήσεις - χορηγούς, η εξαφάνιση αθλημάτων χωρίς επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η παράδοση αθλητικών εγκαταστάσεων στο κεφάλαιο, η απελευθέρωση του τζόγου.

Το αποτέλεσμα είναι η λαϊκή οικογένεια να αδυνατεί να πληρώσει για την άθληση των παιδιών της, να μειώνεται κατακόρυφα η συμμετοχή νέων ειδικά στις εργατογειτονιές σε αθλητικές δραστηριότητες.

Γι' αυτήν την κατάσταση, ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την παραπάνω λογική.

Συνολικά, ο αθλητισμός, η φυσική αγωγή και η άσκηση είναι ανάγκη και δικαίωμα όλου του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση προσωπικότητας, στην προστασία και βελτίωση της υγείας, στην ενίσχυση της συλλογικότητας.

Καμία λαϊκή οικογένεια, κανένας νέος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, να παραιτηθεί από τις σύγχρονες ανάγκες, από το αναφαίρετο δικαίωμα στην άθληση.

Για να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση, που μετατρέπει τα αθλήματα και την ιστορία τους σε εμπορεύσιμη ύλη, σε όργανα ατομικού ανταγωνισμού και πρωταθλητισμού του ντόπινγκ, σε όργανα καταστολής και στρατολόγησης μπράβων απαιτείται σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Απαιτείται η απεμπλοκή του αθλητισμού από τις «δαγκάνες» της εμπορευματοποίησης, με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, σύγκρουση με τις πολιτικές που στηρίζουν αυτήν τη στρατηγική, ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων και των αθλούμενων στον έλεγχο και τη διοίκηση των σωματείων. Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό, της υλικοτεχνικής υποδομής, επιστημονική υποστήριξη, επαρκής χρηματοδότηση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.


Ν. Α.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org