Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους

Κινητοποίηση την Τετάρτη, 5 Ιούνη, στο υπουργείο Παιδείας

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη στέγαση
Από παλιότερη κινητοποίηση για τη στέγαση
Ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα αιχμής τη δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών.

Από 1η Σεπτέμβρη η διαχείριση των Εστιών περνάει από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (φορέας του υπουργείου Παιδείας) στα ίδια τα ιδρύματα, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς όμως τους πόρους για να λειτουργήσουν. Οπως εξηγούν οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι: «Ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμογή του νόμου - πλαίσιου που ανοίγει το δρόμο για νοίκια και ξεπούλημα των Εστιών σε ιδιώτες. Οι Εστίες εντάσσονται σε ΝΠΙΔ, δηλαδή μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όσο τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους οικότροφους και τις οικογένειές τους. Οι οικότροφοι είτε θα πληρώσουν 200 - 300 ευρώ νοίκι για να παραμείνουν στις Εστίες είτε θα ξεσπιτωθούν. Με αυτόν τον τρόπο, οι Εστίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία με νοίκια. Οσες δεν τα βγάζουν πέρα θα βάζουν λουκέτο. Στόχος είναι η παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες. Αυτό αποδεικνύει και το κλείσιμο της Εστίας της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου και η μετατροπή της σε ιδιωτική εστία με νοίκι από 160 ευρώ. Παράλληλα, χτυπιέται και το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση. Οι λέσχες σίτισης (χρόνια παραδομένες σε εργολάβους) οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω υποχρηματοδότησης, χιλιάδες φοιτητές μένουν χωρίς κάρτα σίτισης», υπογραμμίζουν οι Σύλλογοι σε κοινή τους ανακοίνωση.

Και απαιτούν τη λήψη άμεσων και ρεαλιστικών μέτρων όπως την αξιοποίηση κτιρίων των ιδρυμάτων και εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων για τη δημιουργία νέων Εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, ενοίκια.

Συγκεκριμένα:

  • Η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» να μετατραπεί σε Εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ.
  • Το ξενοδοχείο «La Mirage» να γίνει ΤΩΡΑ δωρεάν Φοιτητική Εστία.
  • Το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, ζητούν την επαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Να μη δοθεί ούτε ευρώ για σίτιση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί, ξεπουληθεί ή να επιβληθεί ενοίκιο στις ήδη υπάρχουσες Εστίες. Καμιά Εστία να μην κλείσει. Δωρεάν σίτιση για όλους. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις Εστίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πρόγραμμα δράσης και το διεκδικητικό πλαίσιο(2018-10-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εστιακών φοιτητών(2017-11-23 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών(2013-09-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση αύριο για το δικαίωμα στη στέγαση(2012-11-28 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση για τη στέγαση(2012-09-04 00:00:00.0)
Καμιά Εστία να μην κλείσει - κανένας φοιτητής εκτός εστίας!(2012-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ