Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Οι ανάγκες του λαού δεν καλύπτονται με υποκατάστατα υπηρεσιών

Με αφορμή τις συμφωνίες δημοτικής αρχής Αθήνας - ΕΟΠΥΥ - 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής

Την Τρίτη παρουσιάστηκαν ως «αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών Υγείας και των δομών του δήμου Αθηναίων» τρία «μνημόνια συνεργασίας» που υπέγραψε η δημοτική αρχή με τον ΕΟΠΥΥ, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και την οργάνωση «Σύμμαχοι Υγείας».

Οι προθέσεις τους φάνηκαν και από το κείμενο «Συνεργασίας ΕΟΠΥΥ και Δήμου Αθηναίων» που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο πλευρές τάχα για «ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων» με γιατρούς και επισκέπτες Υγείας για να εξυπηρετούνται τα μέλη των Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, οι μαθητές των σχολείων, ο γενικότερος πληθυσμός ασφαλισμένων δημοτών του ΕΟΠΥΥ. Η περιλάλητη συνεργασία τους αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων, παροχές συμβούλων πρόληψης για χρόνια νοσήματα, εμβολιασμούς σε σχολεία, διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων, προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Ολα αυτά είναι απαραίτητα, με τη διαφορά ότι στο βαθμό που θα υλοποιηθούν είναι αποσπασματικά, τελείως ανεπαρκή, ληξιπρόθεσμα, δεν αφορούν το σύνολο του πληθυσμού παρά ελάχιστο μέρος του. Πρόκειται για υποκατάστατα υπηρεσιών που δεν έχουν σχέση με τις τεράστιες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Π.χ. πώς θα αντιμετωπίσει την απαραίτητη οδοντιατρική φροντίδα, που θα διαγνώσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε ένα σχολείο, ο άνεργος, χαμηλόμισθος, ανασφάλιστος γονιός για το παιδί του; Πώς και από πού θα πάρουν τα φάρμακα, πώς και πού θα κάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις οι άποροι, οι ανασφάλιστοι που κυρίως αυτοί απευθύνονται στα δημοτικά ιατρεία, τα οποία δέχεται να «ενισχύσει» ο ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν τους δέχεται στις υποδομές του για δωρεάν ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις;

Παραπέρα, από τα δεδομένα στοιχεία που έχουμε για τον ΕΟΠΥΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία, αλλά και από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας (κυρίως από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ) είναι βάσιμο το ερώτημα αν και κατά πόσο θα υλοποιηθούν ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις υπηρεσίες.

Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), καθώς και η συρρίκνωση των εργαστηρίων του. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς ένας αριθμός γιατρών του ΕΟΠΥΥ αποσπάται για τις ανάγκες των επιτροπών των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). Είναι, επίσης, γνωστή η κατάσταση των Δημοτικών Ιατρείων. Λειτουργούν 5 από τα 7, ενώ από τους 120 γιατρούς (το 1987), απέμειναν σήμερα 38 (8 οδοντίατροι και 30 άλλων ειδικοτήτων). Είναι, επίσης, διακηρυγμένη η πολιτική της κυβέρνησης για συγχώνευση υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ, όπως και η προοπτική του ΕΟΠΥΥ να περιοριστεί αποκλειστικά ως φορέας που θα διαπραγματεύεται και θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας και δε θα «παράγει» ο ίδιος, που σημαίνει κλείσιμο ή παραχώρηση σε ιδιώτες των σημερινών υποδομών του (πολυϊατρεία και εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ).

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι και στη συμφωνία η υλοποίηση όσων αναφέρει θα γίνεται στη βάση του «εθελοντισμού», με την έννοια να δεχτεί το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ να «αποσπάται» γι' αυτές τις εργασίες, για όσο θα έχει ο ΕΟΠΥΥ τη δυνατότητα να διαθέτει προσωπικό.

Ετσι, οι συνταξιούχοι, εφ' όσον υλοποιηθεί η συμφωνία, θα έχουν ενδεχομένως συνταγογράφηση στις Λέσχες Φιλίας, αλλά τα ραντεβού για γιατρό στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα είναι σε ακόμα περισσότερο μακροχρόνια διαστήματα από αυτά του ενός και δύο μηνών που είναι σήμερα. Από τη μία θα «μπαλώνεται μια τρύπα» (των αναγκών των δημοτικών ιατρείων), και από την άλλη θα επιδεινώνεται η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), αφού θα λείπουν επιπλέον γιατροί και επισκέπτες Υγείας που ήδη είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες.

Στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για ένα οργανωμένο και ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης και ιδιαίτερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στο λαό, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση (κατ' εφαρμογή και του αντιδραστικού «Καλλικράτη») αντιπαραθέτουν ένα συνονθύλευμα σκόρπιων, υποβαθμισμένων, ελάχιστων υπηρεσιών, εντάσσοντας μέσα και «παροχές» από «εθελοντισμό», ΜΚΟ, εκκλησία, άλλους.

Αξιοποιούν την οικονομική κρίση, προκειμένου να προωθήσουν και υλοποιήσουν το στρατηγικό σχέδιό τους για παροχή τέτοιου επιπέδου υπηρεσιών, «υποκατάστατα» Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, άπορους, φτωχούς, μετανάστες. Επιπλέον, προσπαθούν να εθίσουν τα λαϊκά στρώματα στην αντίληψη των χαμηλών απαιτήσεων, να παρουσιάζονται αυτά τα μέτρα ως «προσφορά» απ' αυτούς που οδήγησαν τις λαϊκές οικογένειες, τους παραγωγούς του πλούτου στην εξαθλίωση.

Απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα και τα ακόμα χειρότερα που έρχονται, οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών οικογενειών, σε συμμαχία, πρέπει να αναπτύξουν την πάλη, μέσα από τα σωματεία, τις συσπειρώσεις, τις λαϊκές επιτροπές για πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη δημόσιων κέντρων υγείας στους δήμους, στα δημοτικά διαμερίσματα, στις συνοικίες, ως οργανωμένη, στελεχωμένη, εξοπλισμένη μονάδα ΠΦΥ που να συνδέεται με τις λαϊκές οικογένειες, τα σχολειά, τους τόπους δουλειάς, τους χώρους άθλησης, ΑμεΑ, ηλικιωμένους, μετανάστες κ.ά. παρέχοντας σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και πρόληψης σε όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Στην προοπτική αυτή να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα δημοτικά ιατρεία και εργαστήρια, να στελεχωθούν (με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων) και να εξοπλιστούν με ιατρικά μηχανήματα, με δωρεάν υπηρεσίες ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες. Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα πολυϊατρείο του πρώην ΙΚΑ. Να παρέχονται απολύτως δωρεάν τα φάρμακα, εμβόλια και το υγειονομικό υλικό στους άπορους, ανασφάλιστους από τα δημοτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας με εφοδιασμό τους από το Κράτος. Να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό δήμοι, ΕΟΠΥΥ, Δημόσιες Μονάδες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ