Τετάρτη 29 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κόντρες για το πετρέλαιο

ΧAΡΤΟΥΜ.--

Νέα «σύννεφα» στις σχέσεις Σουδάν - Νοτίου Σουδάν προκαλεί η τελευταία απειλή του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ πως θα σταματήσει τη ροή πετρελαίου μέσω των σουδανικών πετρελαιοαγωγών από το νότο προς το λιμάνι Πορτ Σουδάν στο βορρά εάν «στοιχεία της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης» δεν σταματήσουν την υποστήριξη ένοπλων αντικυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στις πολιτείες Νότιο Κορντοφάν και Μπλε Νείλος του Σουδάν.

Η «προειδοποίηση» του Μπασίρ διατυπώθηκε προχτές βράδυ, ώρες μετά την ανακατάληψη της περιοχής Αμπου Κέρσχολα στο Νότιο Κορντοφάν τη Δευτέρα από το σουδανικό στρατό.

Πριν μερικές βδομάδες, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Κάρτι μετέβη στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, όπου και συναντήθηκε με τον Νοτιοσουδανό Πρόεδρο Σάλβα Κιίρ, μεταφέροντάς του «συγκεκριμένες πληροφορίες» για τη στήριξη που φέρεται πως παρέχουν κάποια μέλη της κυβέρνησης σε ενόπλους της οργάνωσης «Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα - Βορρά» (SPLM-N) που δρουν σε νότιες σουδανικές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η παραγωγή νοτιοσουδανικού πετρελαίου είχε σταματήσει λόγω έντονων διμερών διαφωνιών μεταξύ άλλων και στον τρόπο καθορισμού των δασμών διέλευσης και εξαγωγής του πετρελαίου από το βορρά. Τον περασμένο Σεπτέμβρη όμως οι ηγέτες αμφοτέρων χωρών υπέγραψαν σειρά συμφωνιών ρυθμίζοντας, υποτίθεται αυτά τα ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ