Κυριακή 26 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στις 6 Ιούνη η παναττική συνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα

«Μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης, κεφαλαίου Ευρωπαϊκής Ενωσης για μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα». Με αυτήν την επισήμανση, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί στην παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 6 Ιούνη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί και στην πορεία που θα ακολουθήσει στο υπουργείο Εργασίας.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημαίνουν συναγερμό μπροστά στις νέες απειλές που επικρέμανται πάνω από τους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της επίθεσης του μαύρου μετώπου κυβέρνησης, εργοδοτών και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλούν συνταξιούχους και ασφαλισμένους όλων των Ταμείων να βγούνε στον αγώνα και να απαιτήσουν:

  • Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις.
  • Διασφάλιση από την κυβέρνηση της καταβολής τους.
  • Να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις στους νέους δικαιούχους.
  • Αποκατάσταση όσων χάσαμε.
  • Να δοθούν φάρμακα και εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους χωρίς προαπαιτούμενα.
  • Κάτω τα χαράτσια και οι κατασχέσεις των κατοικιών.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων, τους συλλόγους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, τους φορείς της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών ανοίγουν μέτωπο για το μεγάλο ζήτημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Την κατεύθυνση αυτή, έδωσε και η σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, από την Κοινωνική Συμμαχία (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ), την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις δυσμενείς εξελίξεις που απειλούν την ίδια την επιβίωση των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Η κατάσταση χειροτερεύει

Η κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και στη συγκεκριμένη σύσκεψη, γίνεται πλέον δραματική.

Ετσι, τα έσοδα των Ταμείων, σε συνάρτηση με τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Για το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα έσοδα του ΙΚΑ είναι μειωμένα κατά 14%, έως 30% για τον ΟΑΕΕ σε σχέση με πέρυσι, ενώ εκτιμάται ότι το χρηματοδοτικό κενό στο τέλος του έτος για τα Ταμεία θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ. «Τρύπα», η οποία πάλι θα γίνει το πρόσχημα για νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές.

«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί αποτελεί το ταμείο του ΟΑΕΕ, όταν τα έσοδα κάθε μήνα για την καταβολή συντάξεων είναι 135 εκατομμύρια ευρώ και τα αντίστοιχα έξοδα 238 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση ήδη ετοίμασε τροπολογία για τη μείωση των συντάξεων μέχρι και 35% και παρά τον προσωρινό ελιγμό που έκανε θα επιχειρήσει να το εφαρμόσει. Για τον ΟΓΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο οι μισοί από τους 625.000 αγρότες μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους.

Οι συντάξεις, μετά τις απανωτές περικοπές, έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα. Μέχρι 35% έχουν υποστεί μείωση οι κύριες και μέχρι 60% οι επικουρικές. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, η μέση σύνταξη για όλα τα Ταμεία είναι 542 ευρώ! Οι αναπηρικές συντάξεις κατακρεουργήθηκαν και τα κριτήρια που εφαρμόζονται κάνουν την απονομή τους απαγορευτική.

Μειώσεις αναμένονται και στο ΕΚΑΣ, ενώ για τους κάτω από 65 χρόνων καταργείται. Συνεχείς είναι οι δραστικές περικοπές σε μια σειρά κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα. Η επικουρική σύνταξη βρίσκεται μόνιμα στις μυλόπετρες των περικοπών, ενώ απειλείται και με πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Αφόρητη είναι η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, αφού η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η Υγεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων θυσιάζονται στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το συσσωρευμένο έλλειμμά του είναι 4 δισ. ευρώ. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις παντού, σε φάρμακα - γιατρούς. Η συμμετοχή στα φάρμακα έχει ανέβει και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια για εξετάσεις, καταβάλλοντας συμμετοχή 15% - 30% στις εξετάσεις. Ο ΕΟΠΥΥ εξελίσσεται σταθερά και με σχέδιο σε πύλη για να περάσει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.

Αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής

Ολα αυτά δεν «έπεσαν από τον ουρανό», αλλά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου που προωθήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Είναι ο καρπός της διαχρονικής προσπάθειας που έγινε, για να απαλλαγούν κεφάλαιο και κράτος από οποιαδήποτε ευθύνη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Γι' αυτό άφησαν ανέγγιχτη την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή, γι' αυτό οι επανειλημμένες ρυθμίσεις προς όφελος των επιχειρήσεων. Ακόμα και τα αποθεματικά ρίχτηκαν βορά στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Τη στρατηγική αυτή, υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, πληρώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι και τα Ταμεία. Ακόμα και τα όποια φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης - που και τέτοια υπάρχουν- είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν από μόνα τους την οριακή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα. Το ασφαλιστικό όπως και όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα ήταν και είναι πρόβλημα πολιτικό, δηλαδή κυρίως πρόβλημα ταξικών συσχετισμών και αναμέτρησης. Γι' αυτό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί απ' όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

Οργάνωση της πάλης με σχέδιο

Στον αγώνα αυτό, για την αποτροπή χειρότερων μέτρων, για την ανακοπή της επίθεσης και ανάκτησης κάποιων δικαιωμάτων πρέπει να συμπορευτούν όλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Η Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και η υπεράσπισή της να γίνει υπόθεση των ίδιων των συνδικάτων, των συνταξιουχικών οργανώσεων, των οργανώσεων των γυναικών και των σπουδαστών, ολόκληρου του λαϊκού κινήματος.

Κάθε κλάδος και χώρος να σχεδιάσει τη δράση του όχι μόνο με τα γενικά αιτήματα, αλλά παίρνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα προβλήματά του. Ειδικά τα συνδικάτα πρέπει να σχεδιάσουν την πάλη τους για την Ασφάλιση σε συνάρτηση με τα προβλήματα που απορρέουν από την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις νέες εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της ανασφάλιστης δουλειάς, της δραματικής μείωσης των μισθών, της αύξησης της ανεργίας, που σε ορισμένους κλάδους παίρνει μορφή ολοκληρωτικής καταστροφής. Σε κάθε περίπτωση, η μαζική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και ο προσανατολισμός του αγώνα τους θα κρίνει την έκβασή του, θα καθορίσει τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κέντρο ανατροπών η ΕΕ

Σε αυτά τα πλαίσια, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν υπόψη τους όχι μόνο τις εσωτερικές εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και τους ευρύτερους σχεδιασμούς των μονοπωλίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτά που ήδη νομοθετήθηκαν και εφαρμόζονται στη χώρα μας, αλλά και νέα μέτρα που βρίσκονται «επί θύραις», καθορίζονται με σαφήνεια στη «Λευκή Βίβλο», που διαμορφώθηκε το Φλεβάρη του 2012 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατεύθυνση που δίνει η Κομισιόν και οι στόχοι που βάζει γκρεμίζουν το μύθο περί «ελληνικού προβλήματος» στο ασφαλιστικό και δείχνουν τι έχουν να αναμένουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Λευκή Βίβλος για τις συντάξεις, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Πρώτον, την ανάληψη πρωτοβουλιών που «ανταποκρίνονται στους δύο βασικούς τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση (...) στην εξισορρόπηση των ετών εργασίας και των ετών σύνταξης και στην ανάπτυξη επικουρικής ιδιωτικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης».

Δεύτερον, τις πρωτοβουλίες αυτές να τις αναλάβει η ίδια η ΕΕ και να μην αφεθεί η υλοποίηση των μέτρων αποκλειστικά στα κράτη - μέλη. «Χρειαζόμαστε μια περισσότερο ευρωπαϊκή προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για τα συνταξιοδοτικά συστήματα (...). Είναι πλέον ώρα να αναληφθεί δράση και να εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα τα μέτρα που προτείνονται στην παρούσα Λευκή Βίβλο», αναφέρεται στα Συμπεράσματα της «Λευκής Βίβλου».

Επίσης, στο κεφάλαιο «Ο ρόλος των κρατών - μελών και της ΕΕ για τις συντάξεις» σημειώνεται: «Πολλές αρμοδιότητες και πολιτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ επηρεάζουν τα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα και πολιτικές. Μέχρι τώρα η ΕΕ αντιμετωπίζει πολύ ειδικά προβλήματα που σχετίζονται με τις συντάξεις με σχετικά κατακερματισμένο τρόπο (...). Λόγω του μεγέθους και του αλληλένδετου χαρακτήρα των μακροοικονομικών, κοινωνικών και εργασιακών προκλήσεων που συνδέονται με τις συντάξεις είναι αναγκαίο να ακολουθηθεί πιο συνολική προσέγγιση».

Με δυο λόγια, η ΕΕ απαιτεί και ταυτόχρονα σχεδιάζει η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση να προχωρήσει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες και στον ίδιο βαθμό, εξασφαλίζοντας και σε αυτόν τον τομέα ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πεδίο δράσης των κεφαλαιοκρατών σε βάρος όλων των εργαζομένων της ΕΕ.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ