Κυριακή 26 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία

Νέα ασήκωτα χαράτσια και φόροι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τους εργοδότες

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης - δόκανο για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών που συνεχίζουν να σωρεύονται στα κιτάπια της Εφορίας κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου. Το μέτρο αποτελεί προπομπό για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχών άλλων μικροεισοδημάτων απέναντι στα λαϊκά νοικοκυρά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις της εν λόγω ρύθμισης.

Η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί και με αλλεπάλληλα νέα μέτρα και συγκεκριμένα:

-- Στο πλαίσιο και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι.

-- Μέχρι το τέλος του 2013 σχεδιάζουν παραπέρα κλιμάκωση απέναντι στο λαό, ταυτόχρονα και νέες ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

-- Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ) έχουν ήδη ανοίξει τη συζήτηση για τα μέτρα της περιόδου 2015-2016, ύψους πολλών δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν, όπως λένε, το «δημοσιονομικό κενό». θα διατηρήσουν και για τα επόμενα χρόνια, ένα προς ένα, όλα μαζί, τα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα» που πήραν από την έναρξη και για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Ολόκληρο το αντιλαϊκό «πακέτο» θα πέσει στο τραπέζι της διαβούλευσης με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που επανέρχονται στην Αθήνα στις 4 Ιούνη. Τα ακόμη χειρότερα προδιαγράφονται κατά την επόμενη «αξιολόγηση», φέτος το φθινόπωρο.

Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, με αδιαπραγμάτευτο και το στόχο τους για το μάζεμα των φορολογικών εσόδων, από τον οποίο δεν κάνουν ρούπι πίσω, μπροστά και στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση πολλαπλών δόσεων, τάχα για τη διευκόλυνση των θυμάτων τους, στην πραγματικότητα προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη είναι οι ...«προσφερόμενες» από τη συγκυβέρνηση «εναλλακτικές επιλογές». Οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις καθώς και οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου προαναγγέλλουν τις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις και άλλα μικροεισοδήματα.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις πρόκειται για δύο ρυθμίσεις:

  • Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει μέχρι σε 48 μηνιάτικες δόσεις, ενώ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι δόσεις μπορεί να είναι μέχρι 100.
  • Η δεύτερη θα είναι «πάγια» και αφορά σε ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν από την 1η Γενάρη 2013 και μετά και τα οποία θα μπορούν να ρυθμίζονται σε 12 μηνιάτικες δόσεις.
  • Τα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 για να παραμείνουν στη ρύθμιση δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που βεβαιώνεται από την 1η Γενάρη 2013. Αν δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή θα βγαίνουν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με αυτό το πλαίσιο, έξω από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» θα πεταχτούν τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα νέα χαράτσια του 2013, όπως, για παράδειγμα, αυτά που η συγκυβέρνηση θα αξιώσει να μαζέψει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής».
  • Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία ή μέσω των τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ!
Μπαράζ από «προαπαιτούμενα»

Νέες τρανταχτές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των ισχυρών επιχειρήσεων, κατάργηση ελαφρύνσεων και απαλλαγών σε κατηγορίες λαϊκών εισοδημάτων, παρεμβάσεις και ανατιμήσεις στους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών συγκαταλέγονται στα μέτρα φορολογικής πολιτικής που αναμένεται να εξαγγείλει η συγκυβέρνηση και που σταδιακά θα εφαρμόσει στο επόμενο διάστημα. Η κλιμάκωση ξεκινά με το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα:

Ασφαλιστικές εισφορές: Παραπέρα ελαφρύνσεις για τους εργοδότες σε ποσοστό 3,9%. Στο 1,1% υπολογίζονται οι μέχρι τώρα ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών από την κατάργηση της εισφοράς τους σε Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία. Νέος στόχος είναι η εξεύρεση «τρόπων» για την παραπέρα καρατόμηση (3,9%) έτσι ώστε η σούμα να φτάσει στο 5%. Το μέτρο αναμένεται προς το τέλος του 2013.

Φουσκωμένα χαράτσια: Στις φορολογικές δηλώσεις (Ε1), για πρώτη φορά φέτος, δηλώνονται υποχρεωτικά τα κάθε είδους εισοδήματα, είτε αυτά απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος είτε ήδη έχουν φορολογηθεί. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα στους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα. Από φέτος θα επιβάλουν και γι' αυτά το χαράτσι της «αλληλεγγύης»!

Συντάξεις ΟΑΕΕ: Στα σκαριά βρίσκονται οι νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που ήταν έτοιμη για κατάθεση στη Βουλή, απαλείφθηκε στο «παρά 5'», αλλά πλέον, σύμφωνα με παράγοντες της συγκυβέρνησης, θα επανέλθει και μάλιστα σε γενικευμένη μορφή, θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ με οριζόντιες μειώσεις της τάξης των 25 ευρώ το μήνα.

Λαϊκή στέγη: Η αρμόδια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών «εισηγείται» την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ σήμερα στα 100.000 ευρώ. Με στόχο την τόνωση της «αγοράς ακινήτων», για την ενίσχυση των αγοραπωλησιών σχεδιάζεται «μείωση» του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 3% και 6%. Για τη συνέχεια, ετοιμάζουν ανατιμήσεις και στις αντικειμενικές τιμές, πάνω στις οποίες υπολογίζουν τους φόρους μεταβίβασης...

Για το 2014 σχεδιάζεται ο «ενιαίος φόρος», με τον οποίο θα επεκτείνουν το σημερινό χαράτσι που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, σε αγροτεμάχια, αγροτικές καλλιέργειες, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε κάθε σπιθαμή γης.

Δημοσιοποίηση λίστας με τους προς κατάργηση φόρους υπέρ τρίτων.

Αξιολόγηση της ρύθμισης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων «οφειλών» στο Δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα.

«Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών εξαιρέσεων». Στο στόχαστρο βρίσκονται και εκπιπτόμενες δαπάνες κυρίως μικρών επιχειρήσεων, για το οποίο αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση ελαφρύνσεων όπως για τα νησιά του Αιγαίου.

«Εξορθολογισμός» των συντελεστών φορολογίας. Σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις στο 15%.

Παράταση θα δοθεί στα χαράτσια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και για μετά το 2014, που θα έληγαν σύμφωνα με τον αρχικό νόμο.

Αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ. Στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα σενάρια για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%, εξέλιξη που θα απογειώσει τους φόρους κατανάλωσης στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), που σήμερα επιβαρύνονται με 13%.

To KKE

Σε σχόλιό του, προχθές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών:

«Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δε θα ανακουφίσουν τα υπερχρεωμένα σε εφορίες λαϊκά νοικοκυριά, αλλά θα συνεχίσουν τη φοροληστεία που πνίγει όλες τις λαϊκές οικογένειες. Ακόμη και εκείνοι που θα καταφέρουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, δύσκολα τελικά θα ανταποκριθούν στο σύνολο των οφειλών και το ληστρικό επιτόκιο, τη στιγμή μάλιστα που το εργατικό-λαϊκό εισόδημα μειώνεται συνεχώς. Επιπλέον, όσοι δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους θα έρθουν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και με δημεύσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία.

Σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα γονατίζουν από την πολιτική της φοροληστείας, η κυβέρνηση προκλητικά ετοιμάζεται να μειώσει και άλλο τη φορολογία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, αποδεικνύοντας το βαθιά αντιλαϊκό της περιεχόμενο.

Απόδειξη της ταξικότητας των φορολογικών μέτρων είναι και το γεγονός ότι το 95% των οφειλετών, που είναι μικροφειλέτες, χρωστάει ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν μόνο στο 4% των συνολικών οφειλών προς την εφορία.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν την πάλη τους, απαιτώντας να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια. Να μη γίνει καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Κανένας να μη μείνει μόνος του απέναντι στην εφορία, τις τράπεζες και τα δικαστήρια».


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές κατασχέσεις για τις «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών(2018-02-03 00:00:00.0)
Μαζικές κατασχέσεις για τις «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών(2018-02-02 00:00:00.0)
Είσπραξη μέχρι κεραίας των «οφειλών» των λαϊκών νοικοκυριών(2014-11-12 00:00:00.0)
Στα 4,2 δισ. ευρώ για το Α' εξάμηνο(2013-08-21 00:00:00.0)
Οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές»(2013-05-24 00:00:00.0)
Απογείωση πάνω από 10 δισ. ευρώ στο 9μηνο(2012-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ