Κυριακή 19 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασήκωτα χαράτσια για το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση γης, αγροτικών καλλιεργειών και εδαφικών εκτάσεων σε ολοένα και λιγότερα χέρια διαμορφώνει σταθερά και μεθοδικά η συγκυβέρνηση.

Εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής για το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών είναι η λεγόμενη «ενιαιοποίηση» των φόρων πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία, η επέκταση του τέλους ακινήτων που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, περιοχές εκτός σχέδιο πόλης, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης. Το σχέδιο συζητείται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Σύμφωνα με τις αντιλαϊκές επεξεργασίες, τα σενάρια και τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι θα υπολογίζουν το νέο χαράτσι ανά τετραγωνικό μέτρο γης και με κριτήρια όπως το είδος της εδαφικής έκτασης (αγρός, βοσκοτόπι κ.ά.) και της καλλιέργειας, την απόσταση από τη θάλασσα, αν είναι αρδευόμενο ή όχι, αν έχει πρόσοψη σε οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό) κ.ά. Σε μεσοσταθμικά επίπεδα και σύμφωνα με τις διοχετευόμενες πληροφορίες το κατ' αποκοπή χαράτσι στα αγροτεμάχια θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ στο στρέμμα (!) ενώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων η συγκυβέρνηση ελπίζει να μαζεύει ποσά ύψους από 750 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, μέσω της φορολογικής πολιτικής έχει και συνέχεια με τη απογείωση των φόρων και των άλλων χαρατσιών, τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί και που επίσης θα ισχύσουν από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος που ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος» των αγροτών, όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, δηλαδή με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν μέχρι φέτος για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική για όλους τους αγρότες.

Τα αλλεπάλληλα μέτρα φορο-εξουθένωσης στρώνουν το χαλί για τη συγκέντρωση της γης, κάτω από καπιταλιστική ιδιοκτησία. Τα νέα και τα παλαιότερης κοπής χαράτσια αποσκοπούν στο να κάνουν δυσβάστακτη τη κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, λαϊκής περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ