Κυριακή 19 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
«Κολύμπι» κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο

Φαληρικός Ορμος
Φαληρικός Ορμος
Η συγκυβέρνηση προχωρά στην εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως το Σούνιο, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία λίγων μονοπωλιακών ομίλων. Οπως είναι γνωστό, με τον επενδυτικό νόμο δημιουργήθηκε η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», «με διάρκεια ζωής 99 έτη και με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου». Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα της παραλίας του Σαρωνικού βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο παραλιακό μέτωπο σχετίζεται άμεσα με επιχειρηματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη πιο έντονα το τελευταίο διάστημα και μπορεί φαινομενικά να μην αφορούν άμεσα σε αυτή καθ' αυτή την παραλία. Για παράδειγμα, εδώ και μήνες διεξάγεται ένα μεγάλο αλισβερίσι με αγοραπωλησίες ιδιοκτησιών σε πολλές περιοχές - «φιλέτα» (π.χ. Βουλιαγμένη όπου μεγάλο μέρος εκτάσεων κατέχει η εκκλησία). Πόσο άσχετο μπορεί να είναι αυτό με την πώληση του «Αστέρα Βουλιαγμένης» μαζί με το δάσος του Καβουρίου (σ.σ. το πρόγραμμα απολύσεων εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη) ή την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Βουλιαγμένης

«Αστέρας Βουλιαγμένης» και Καβούρι
«Αστέρας Βουλιαγμένης» και Καβούρι
Επιπλέον, δήμοι της παραλιακής εμφανίζονται λάβροι κατά ιδιοκτητών κομματιών γης που τούς τα παραχώρησαν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια... Και σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν την αποβολή τους ή την καταγγελία των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Ολο και περισσότερο αναπτύσσεται φιλολογία σχετικά με την ανάγκη να μην υπάρχουν διάσπαρτες ιδιοκτησίες σε πολλούς, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση με τη συνδρομή των δήμων να παραδώσουν ενιαία μεγάλα κομμάτια σε μονοπωλιακούς ομίλους για εμπορική αξιοποίηση.

Καθόλου άσχετο δεν είναι και το γεγονός ότι εφοπλιστής που αναμένεται να εμπλακεί με τα διοικητικά ποδοσφαιρικής ομάδας, εμφανίζεται -σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο- να θέλει να χρησιμοποιήσει και να αναμορφώσει το ποδοσφαιρικό γήπεδο που υπάρχει στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού. Δεν είναι λίγοι που συνδέουν αυτό με το συνολικότερο σχεδιασμό για επενδύσεις στο Ελληνικό και την ευρύτερη περιοχή... Μάλιστα, πρόσφατα, ακούγεται και για ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην ίδια περιοχή.

Τι συμβαίνει όμως αυτή τη στιγμή στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού;

  • «Τρέχει» ο διαγωνισμός για το ξεπούλημα του Ελληνικού και του Αγιου Κοσμά, μια έκταση 6.264 στρεμμάτων, που θα μπορούσε να αποτελέσει «ανάσα» για το πολύπαθο Λεκανοπέδιο. Στις 29 Οκτώβρη πρόκειται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους τέσσερις ομίλους που προκρίθηκαν, δηλαδή τον όμιλο του Κατάρ, την ελληνική - συμφερόντων Λάτση - «Lamda Development», την ισραηλινών συμφερόντων «Elbit» και τη βρετανική «London & Regional Properties». Σύμφωνα με το master plan (συνολικός σχεδιασμός), στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν ξενοδοχεία 7.200 κλινών, και υπηρεσίες Υγείας 2.800 κλινών. Στις περίπου 11.000 κατοικίες, που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν, θα διαμένουν 35 χιλιάδες κάτοικοι, ενώ 1,5 εκατ. άτομα θα επισκέπτονται την έκταση, σε ετήσια βάση. Αναμένεται βέβαια να «φυτευθούν» και πολλές άλλες χρήσεις, αφού ο επενδυτής που τελικά θα επιλεγεί είναι ελεύθερος να προτείνει ό,τι θέλει προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία του.
  • Ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ πουλιέται μαζί με το δάσος του Καβουρίου. Σημειώνεται ότι η περιοχή έχει πολλές αρχαιότητες, με τη σημαντικότερη το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, χωρίς βέβαια αυτό να «συγκινεί» την κυβέρνηση.
  • Η ολυμπιακή εγκατάσταση του ΤάεΚβοΝτο πρόκειται να παραχωρηθεί, μαζί με την έκταση της παραλίας σε ιδιώτες, προκειμένου να κατασκευάσουν μεγάλο συνεδριακό κέντρο.
  • Μπροστά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (το οποίο ήδη πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και οδηγείται σε πώληση) ή στο Τροκαντερό σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ιδιωτικό λιμάνι για κρουαζιερόπλοια.
  • Στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασε επίσης η μαρίνα της Γλυφάδας και η μαρίνα του Αλίμου. Η μαρίνα του Αλίμου είναι μάλιστα και η μεγαλύτερη μαρίνα στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό έχει πολύ μεγάλο οικονομικό και άλλο ενδιαφέρον για τους ιδιώτες αγοραστές.
  • Για την παραλία της Δραπετσώνας σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού ώστε να δημιουργήσει μια σειρά από κερδοφόρες εγκαταστάσεις. Αλλωστε, και το σχέδιο του νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας εκεί προβλέπει τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας με χρήσεις υπηρεσιών, μεταποίησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Εμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες. Από τα 660 στρέμματα της έκτασης, ο ΟΛΠ διαθέτει περίπου 117, η Εθνική Τράπεζα, η οποία μέσω της θυγατρικής της «Πρότυπος Κτηματική» διαθέτει 254, η εταιρεία ΑΓΕΤ 117,4, η ΒΡ 82,25 και 112,65 στρέμματα αποτελούνται από δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις, ανάμεσά τους και το παλιό «Γυψάδικο».
  • Η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για την «ανάπλαση» του Φαληρικού Ορμου, «φυτεύοντας» μια σειρά από κερδοφόρες για το κεφάλαιο εγκαταστάσεις, ως συνέχεια του χώρου του παλιού Ιπποδρόμου, που έχει παραχωρηθεί στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για να φτιάξει το συγκρότημα της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο φαληρικό όρμο προγραμματίζεται να κατασκευαστούν χώροι αθλητισμού, εστίασης, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και εμπορικών καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 16.000 τετραγωνικών. Επίσης, τρία υπόγεια γκαράζ, δυναμικότητας 1.000 θέσεων και τρία κολυμβητήρια. Ολες αυτές οι εγκαταστάσεις θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν και από το ΕΣΠΑ σχεδιάζεται να ανατεθούν ως το τέλος του χρόνου για να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2015.
  • Για παραχώρηση σε επιχειρηματίες προορίζεται και η έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου, ένα παραλιακό φιλέτο που εδώ και καιρό έχει μπει στο μάτι διάφορων επιχειρηματικών σχημάτων.

Οπως είχε τονίσει στις 22 Φλεβάρη 2013 σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με αφορμή την κατάθεση του επενδυτικού νόμου στη Βουλή: «Παράδεισος για τους ομίλους, κόλαση για τους εργαζόμενους ο νέος επενδυτικός νόμος που φέρνει η συγκυβέρνηση. Το μόνο που πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι είναι φοροελαφρύνσεις και πακτωλό επιδοτήσεων για τους ομίλους, απ' τη μια, και νέα φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, απ' την άλλη, καταστροφή του περιβάλλοντος, διαδικασίες εξπρές για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών φιλέτων, τσάκισμα των όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει».

Ειδικότερα, σχετικά με το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου το ΚΚΕ επισήμαινε: «Η συγκυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των τελευταίων 20 χρόνων, παραδίδει βορά στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό και στην αναψυχή, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής (από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο) για 100 χρόνια, οδηγώντας στον αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους».

Και η ανακοίνωση του ΚΚΕ κατέληγε: «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει την παράδοση της "γης και του ύδατος" στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η όποια ανάπτυξη μπορεί να φέρει ο καπιταλιστικός δρόμος θα βασίζεται στην εξαθλίωση των εργαζόμενων, σε μισθούς πείνας, σε ανύπαρκτα δικαιώματα, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο μονόδρομος των εργαζόμενων είναι ο δρόμος της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων».


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ