Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ» ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ετοιμάζουν πεσκέσι 60 δισ. στα μονοπώλια

Θα παρουσιάσουν τη λεγόμενη «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» σε φόρουμ που διοργανώνει μεγαλοεπιχειρηματίας στο Παρίσι, στα τέλη Μάη

Με δεκάδες δισ. ευρώ σχεδιάζει να «μπουκώσει» τις μεγαλοεπιχειρήσεις η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ανεργία που καλπάζει και να μετατρέψει τα εκατομμύρια των ανέργων σε τζάμπα εργατική δύναμη για τα μονοπώλιά της. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, Γαλλία και Γερμανία θα παρουσιάσουν στα τέλη του μήνα ένα «κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη», μέσω δανείων προς τις επιχειρήσεις που θα τους προσλαμβάνουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κοινή πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν και της Γερμανίδας ομολόγου του Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, με την ονομασία «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» (κατά το «New Deal», το 1933, του Αμερικανού προέδρου Φ. Ρούσβελτ), θα παρουσιαστεί σε διάσκεψη που διοργανώνει ο γερμανοαμερικανός επενδυτής Νίκολας Μπεργκρίν, στις 28 Μάη, στο Παρίσι.

Και μόνο το γεγονός ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε «φόρουμ» που διοργανώνει ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, δείχνει το ποιος θα βγει κερδισμένος από τα προγράμματα που σχεδιάζουν Γάλλοι και Γερμανοί, με τα λεφτά που αφαιμάζουν από τη λαϊκή οικογένεια. Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσυπογράφουν μεγάλες επιχειρήσεις και προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει δάνεια «πολλών δισεκατομμυρίων» στα μονοπώλια που θα δεσμευτούν (!) ότι θα προσλάβουν ή θα εκπαιδεύσουν νέους.

Πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα της «ενεργητικής» διαχείρισης της ανεργίας, που λανσάρονται με τον μανδύα της «εκπαίδευσης» και της «κατάρτισης» των ανέργων. Γι' αυτά τα προγράμματα, η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει 6 δισ. ευρώ ως το 2020. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «Νέα Συμφωνία» θα είναι εγγύηση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να χορηγήσει δάνεια ύψους 60 δισ. ευρώ στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Στα σκαλοπάτια της τρόικας η Σλοβενία

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εξέτασης και αποτίμησης των σχεδίων τα οποία της υπέβαλε η κυβέρνηση της Σλοβενίας σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήσει», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν. «Ακόμη κι αν η τρέχουσα κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε ο Ρεν, ανοίγοντας κι άλλο το δρόμο που οδηγεί τη Σλοβενία στα σκαλοπάτια των Μηχανισμών Στήριξης της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η σλοβένικη κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ιδιωτικοποιήσει 15 επιχειρήσεις και να αυξήσει το ΦΠΑ. Οι μεγάλες τράπεζες της χώρας, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι κρατικές, έχουν επισφάλειες, κυρίως από μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ύψους 7 δισ. ευρώ, και χρειάζονται να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο περιθώριο του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας: «Η Σλοβενία λέει πως δεν χρειάζεται ένα πρόγραμμα (δανεισμού). Νομίζω ότι (η σλοβένικη κυβέρνηση) έχει δίκιο, αλλά χρειάζεται να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δεν είναι εύκολο για καμιά χώρα». Αλλος αξιωματούχος της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται, σημείωσε ότι «πρέπει να τους πιέσουμε κι άλλο», αφού «δεν επαρκεί ακόμη» το πρόγραμμα.

Το σχέδιο της σλοβένικης κυβέρνησης για τον τραπεζικό τομέα, προβλέπει τη μεταφορά επισφαλειών ύψους 3,3 δισ. ευρώ από το ενεργητικό των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της (NLB, Nova KBM και Abanka Vipa) σε μια νεοσυσταθείσα «κακή τράπεζα». Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες αυτές θα λάβουν αξιόγραφα εγγυημένα από το κράτος συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Η αποτίμηση της Κομισιόν για τη Σλοβενία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 29 Μάη.

Επιχαίρει για τη σφαγή o «Fitch»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο καπιταλιστικός οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings», αναβάθμισε χτες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από CCC σε B-, επιβραβεύοντας «τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», με ξεζούμισμα του λαού. Σύμφωνα με τον «Fitch», το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε ορθή τροχιά (on track), εν μέσω ενός κλίματος κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.

Οι αναλυτές συμπληρώνουν ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη, ενώ η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι υψηλή, κάτι που δείχνει τους συνεχιζόμενους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Fitch», η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,3% το 2013 από το -6,4% το 2012, ενώ αναμένει αδύναμη ανάκαμψη το 2014.

Τέλος, το ανώτατο δικαστήριο της Φινλανδίας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που έκανε με την Ελλάδα για τα λεγόμενα «collateral», ως αντάλλαγμα για την παροχή κεφαλαίων στο δεύτερο δάνειο από την τρόικα. Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας και ο τότε Ελληνας υπουργός Ευ. Βενιζέλος, υπέγραψαν τη συμφωνία στις 20/2/2012, αφού εξασφάλισαν την έγκριση από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, στις 5/10/2011.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ