Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο εφιάλτης με τους παιδικούς σταθμούς ξανάρχεται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε λίγες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες γονείς θα μπουν στη διαδικασία να υποβάλλουν αιτήσεις για μια θέση για το παιδί τους σε βρεφονηπιακό παιδικό σταθμό. Φέτος, οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες. Αν πάρουμε υπόψη μας τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, ο αριθμός των αιτήσεων που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από αρχές Ιούνη για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα είναι μεγαλύτερος από πέρυσι. Σε αυτό το πρόγραμμα ο γονιός δεν καταβάλλει τροφεία. Συγκεκριμένα, το 2010 οι αιτήσεις ήταν 24.856, το 2011 ήταν 54.954 και το 2012 ήταν 78.348.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων έχουν κάνει δυσβάσταχτα για τα νέα ζευγάρια, όχι μόνο τα τροφεία των ιδιωτικών, αλλά και αυτά των δημοτικών παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να βλέπουν την έγκριση της αίτησής τους σε αυτό το πρόγραμμα ως το μόνο τρόπο που έχουν για να στείλουν τα παιδιά τους στο σταθμό. Ομως, το πρόγραμμα αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκές για να καλύψει την ανάγκη αυτή: Το 2012 από τις 78.348 αιτήσεις γυναικών δεκτές έγιναν οι 34.693. Και στη συνέχεια για να μπορέσουν να γίνουν δεκτά λίγο περισσότερα παιδιά, η συγκυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές ακόμα και από το φαΐ των παιδιών... Ηδη, λοιπόν, εκατοντάδες χιλιάδες γονείς βλέπουν το ενδεχόμενο απόρριψης της αίτησής τους σαν εφιάλτη...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και με αφορμή το πρόβλημα που είχε εκδηλωθεί πέρυσι είχε καλέσει τις μανάδες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος, να διεκδικήσουν: Αμεση κρατική επιχορήγηση στους Δήμους για να αντιμετωπιστεί αυτή η εκρηκτική κατάσταση. Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ