Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «εθνικές» των ατυχημάτων

Γρηγοριάδης Κώστας

Εννιά νεκροί, πέντε σοβαρά τραυματίες και 43 ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων για τον μήνα Απρίλη (2013) στο οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με βασικούς άξονες τις κατ' ευφημισμόν εθνικές οδούς Κορίνθου - Πατρών, Πατρών - Ιωαννίνων και Πατρών - Πύργου. Οι αιτίες όπως τις καταγράφει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής στην έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα έχουν σχέση με την υπερβολική ταχύτητα, την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, τη μη τήρηση απόστασης ασφαλείας και την παραβίαση προτεραιότητας. Αυτή όμως είναι η μια πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη, η πιο σοβαρή είναι η εξής: Οσοι έχουν ταξιδέψει στους συγκεκριμένους δρόμους, εύκολα διαπιστώνουν ότι τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε αυτούς τους νομούς, οφείλονται, κυρίως, στην κακή ποιότητα του οδοστρώματος των δρόμων (λακκούβες κι εξογκώματα ξεφυτρώνουν καταμεσής σαν μανιτάρια), στην ολισθηρότητά του (σε αρκετές περιπτώσεις οι πίστες πατινάζ ωχριούν...) και γενικά στις αμέτρητες κακοτεχνίες των εργολάβων, ενώ οι προστατευτικές νησίδες απουσιάζουν παντελώς, αν εξαιρέσει κανείς την Περιμετρική της Πάτρας (15 χιλιόμετρα) και λίγα χιλιόμετρα στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος δρόμος κατά μήκος του είναι σπαρμένος με αμέτρητα προσκυνητήρια.

Το αθώο αίμα στην άσφαλτο δεν είναι τίποτα άλλο από το τραγικό αποτέλεσμα μιας πολιτικής που επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των κυβερνητικών εταίρων τους κατά καιρούς, στερούν από το λαό σύγχρονες και δωρεάν υποδομές για να τις παραδώσουν στους μεγαλοεργολάβους και στην κερδοσκοπία.


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ