Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ
«Επιταγή εισόδου» στη φτηνή και ανασφάλιστη εργασία

Δίνουν στους επιχειρηματίες εργάτες με 400 ευρώ το μήνα

Με την παράδοση χιλιάδων νέων εργατών στους επιχειρηματίες του τουρισμού, εργάτες «γυμνούς» από εργασιακά δικαιώματα και με μισθούς - φιλοδωρήματα - με το μανδύα της «κατάρτισης» - απαντά η κυβέρνηση στις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία στη χώρα. Χτες, την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποιούσε το ποσοστό ανεργίας για το Φλεβάρη του 2013, το οποίο έφτασε στο 27%, οι υπουργοί Εργασίας Γ. Βρούτσης και Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών του Τουρισμού, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανακοίνωναν με τυμπανοκρουσίες το πρόγραμμα: «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας έως 29 ετών». Πρόκειται για ακόμα ένα ακριβό δώρο στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι θα απασχολήσουν τσάμπα 10.000 νέους για τουλάχιστον 5 μήνες στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, που παρουσιάστηκε χτες από τους δύο υπουργούς και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη ανέρχεται όλο κι όλο σε 39.000.000 ευρώ, ποσό αξιοπρεπές για να στηρίξει κάποιους επιχειρηματίες του κλάδου, λιγότερο όμως και από ψίχουλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης των νέων. Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής νέοι που θα επιδοτηθούν με 400 ευρώ για το πρόγραμμα της θεωρητικής κατάρτισης (80 ωρών). Το επίδομα πρακτικής άσκησης (500 ώρες που δεν θα υπερβαίνει τους πέντε μήνες) για τους απόφοιτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ ανέρχεται σε 2.300 ευρώ και για τους αποφοίτους υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 2.000 ευρώ.

Δηλαδή, ο κάθε νέος εργάτης που υποτίθεται ότι θα ασκεί την πρακτική άσκηση στο χώρο δουλειάς θα αμείβεται με 460 ευρώ (!) το μήνα (πτυχιούχοι) και με 400 ευρώ (!) το μήνα αντίστοιχα οι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος οι 10.000 νέοι θα ασφαλίζονται μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε η Α. Δαλλαπόρτα γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, δεν πρόκειται για εργασία αλλά για κατάρτιση! Επιπλέον, οι επιχειρηματίες θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι, αφού με το τέλος της κατάρτισης και όσοι αποφασίσουν να προσλάβουν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους θα επιδοτηθούν.

Η κυβέρνηση ταγμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμό έχρισε ως υπεύθυνους για την υλοποίηση του προγράμματος τον ΣΕΤΕ και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Επομένως, η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι «...δεν θα υπάρξει ανακύκλωση προσωπικού, δεν θα υπάρξουν απολύσεις υφιστάμενων εργαζομένων...», ισοδυναμεί με «κενό γράμμα», αφού αποφάσισαν «να βάλουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Δηλαδή, τους επιχειρηματίες του Τουρισμού να ελέγχουν τους εαυτούς τους!

Την πολιτική ενίσχυσης άνευ όρων και ορίων των επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού επιβεβαίωσε και η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό «εθνική υπόθεση. Κινητήρια δύναμη εξόδου από την κρίση. Είναι υπόθεση όλων μας, και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε στη μακροχρόνια και με σταθερές βάσεις ανάπτυξή του». Πρόκειται για «ανάπτυξη» που πατά πάνω στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργατών, στην άγρια εκμετάλλευσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο ζητά νέο «ζεστό» χρήμα από τη ληστρική φορολογία του λαού(2020-04-15 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται νέα προνόμια για τους ομίλους του Τουρισμού(2014-10-21 00:00:00.0)
Συζητούν την ίδρυση των σχολών σε συνεργασία με επιχειρήσεις(2012-12-11 00:00:00.0)
Συζήτησαν προγράμματα για την ανακύκλωση της ανεργίας(2012-11-29 00:00:00.0)
Πλήρης ικανοποίηση για το υπουργείο(2012-06-22 00:00:00.0)
Εκατομμύρια για την... «ανταγωνιστικότητα»(2004-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ