Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ο πρώτος λόγος στον ελληνικό λαό και την πάλη του

Για αναθεώρηση διευκόλυνσης των στόχων των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ

«Επαφίεται στον ελληνικό λαό να καταστήσει τις αντιδραστικές τροποποιήσεις αδρανείς και να παρεμποδίσει την εφαρμογή τους, ενώ σε άλλες που, έστω υπάρχει μια φραστική βελτίωση ή μια ευχή, με την πάλη του ο λαός να τις καταστήσει ενεργές και με ουσιαστικό περιεχόμενο»! Αυτό επισήμανε χτες μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος στην παρέμβασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που, όπως σημείωσε, διευκολύνει «την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, στην ομιλία του, στάθηκε στα κύρια σημεία που συνιστούν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της συνταγματικής αναθεώρησης:

Για το περίφημο άρθρο 28 επισήμανε ότι «παραχωρούνται πιο εύκολα κυριαρχικά δικαιώματα μέχρι πλήρους ολοκλήρωσης της χώρας μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενισχύεται η τάση υπεροχής του κοινοτικού δικαίου σε βάρος του Συντάγματος και δεσμεύεται συνταγματικά η χώρα μας για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για όσα προβλέπονται για το «κοινωνικό κράτος», επισήμανε, αναφορικά με την έκφραση αυτή που περιέχεται στο Σύνταγμα ότι χάνει την ουσία της «όταν ανατρέπεται το ασφαλιστικό, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, κατεδαφίζονται εργασιακά δικαιώματα, μειώνεται σταθερά το εισόδημα και αυξάνει η φτώχεια», προσθέτοντας ότι «έχουν μπει διατάξεις, για να ανατρέπεται και νομικά, να υπάρχει θεωρητική και νομική κάλυψη στα δικαστήρια και σε άλλα όργανα, για να κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος». Αναφορικά με τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει τον κρατικό μηχανισμό υπάκουο. Γι' αυτό προχωρεί και στο πόθεν έσχες και άλλες απειλές που ξεκινούν από το υπουργείο Εσωτερικών σε βάρος της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζοντας ότι στο Σύνταγμα «παραμένουν οι περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας για ορισμένους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων. Δεν κατοχυρώνονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και «απαγορεύονται δραστηριότητες πολιτικές των δημοσίων υπαλλήλων».

Σχετικά με τα δάση και το περιβάλλον επισήμανε πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στο να «μπορέσουν τα συμφέροντα που θέλουν να γίνει το δάσος ή το περιβάλλον εμπόρευμα, να γίνει τσιμέντο, να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Οσον αφορά τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε εύστοχα ότι «φτάσαμε εμείς, το ΚΚΕ, να υπερασπιζόμαστε τους αντιπροσωπευτικούς αντιδημοκρατικούς θεσμούς, γιατί σας ενοχλούν και θέλετε να τους συρρικνώσετε». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης για ουσιαστικό έλεγχο της κυβερνητικής εξουσίας και για την άρνησή της στα δημοψηφίσματα και στη δυνατότητα για προτάσεις νόμου από το λαό με τη συλλογή υπογραφών.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα το εκλογικού συστήματος, τονίζοντας πως «δε θέλετε απλή αναλογική; Ας βάζατε μια διάταξη που να λέει ότι το εκλογικό σύστημα θα έχει κατεύθυνση αναλογική. Ούτε κάτι τέτοιο βάλατε, γιατί ετοιμάζεστε για το γερμανικό σύστημα που είναι κατά βάση και σε μεγάλο βαθμό πλειοψηφικό». Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε πως «παραμένει ασφυκτική η εποπτεία του περιφερειάρχη και νομιμοποιείται από το Σύνταγμα αυτή η εποπτεία με τον έλεγχο της νομιμότητας και με κυρώσεις σε βάρος των αιρετών της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, για τη Δικαιοσύνη ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι «παραμένει το ίδιο καθεστώς: Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι άλλοι πρόεδροι θα προΐστανται των δικαστικών συμβουλίων και η μετάθεση, η ανάδειξη και η εξέλιξη των δικαστών θα εξαρτώνται από τον πρόεδρο που διορίζει η κυβέρνηση ουσιαστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ