Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Δε νομιμοποιούμε τη διαδικασία

Δε μετέχουμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας και αποχωρούμε για να μη νομιμοποιήσουμε στη συνείδηση του λαού αυτήν την αναθεώρηση, τονίζεται σε δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τη χτεσινή διαδικασία. Στη δήλωση αναφέρεται:

«Από τις συνολικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά τη συζήτηση του Συντάγματος επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τη βαθύτερη ουσία και στόχους της παρούσας συνταγματικής αναθεώρησης.

Η παρούσα αναθεώρηση γίνεται σε πιο συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση ενός ήδη αυταρχικού και αντιδραστικού Συντάγματος. Επιδιώκεται η συνταγματική κατοχύρωση βασικών επιλογών της άρχουσας τάξης, του διευθυντηρίου της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται στην πράξη.

Οι βασικές αυτές εκτιμήσεις δεν αναιρούνται από ορισμένες επιμέρους μικρομεταρρυθμίσεις, που έχουν οριακά θετικό χαρακτήρα, ενώ αρκετές από τις αλλαγές αυτές έχουν υποκριτικό χαρακτήρα, αφού κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ σε ένα σύνταγμα πιο συντηρητικό, λέει ΟΧΙ σε πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις σαν αυτές που προτείνονται.

Το σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από βαθιά προοδευτική - δημοκρατική αναθεώρηση, που θα κατοχυρώνει την Εθνική Ανεξαρτησία, θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία, θα κατοχυρώνει πλήρως τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει και θα προωθεί τα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Το Κόμμα μας έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση που φυσικά δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτές με το σημερινό συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο λαός μας με την πάλη του θα ανατρέψει αυτές τις επιλογές και στην πορεία θα επιβάλει ένα προοδευτικό και δημοκρατικό Σύνταγμα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Για να μη νομιμοποιήσουμε στη συνείδηση του λαού αυτή την αναθεώρηση και για να υποδηλώσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή μας, το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει στις διαδικασίες ψηφοφορίας και θα αποχωρήσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ