Πέμπτη 9 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απανωτά χτυπήματα στους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Ερωτηματολόγιο σε 206.000 δημοσίους υπαλλήλους που αφορά στα γενικά στοιχεία της θέσης που κατέχει ο εργαζόμενος, τη σχέση εργασίας, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους, τις απαιτήσεις της θέσης, την καταγραφή των εργασιών και διάφορα άλλα, απέστειλε - σύμφωνα με δημοσιεύματα - το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο τέλος του ερωτηματολογίου ο προϊστάμενος του υπαλλήλου σχολιάζει τις απαντήσεις που έχουν δοθεί.

Αυτό είναι ένα ακόμα μέτρο που συμβάλλει στην αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης. Το ερωτηματολόγιο συνδέεται με την πολιτική των γενικότερων αλλαγών, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια Δημόσια Διοίκηση ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στην εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών. Είναι συνέχεια της πολιτικής που μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, το νέο πειθαρχικό «δίκαιο» τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων, θα διευκολύνει το σχεδιασμό για χιλιάδες απολύσεις.

Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί και το σχέδιο νόμου που έδωσε, πριν μια βδομάδα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφορά στις οργανικές μονάδες και το προσωπικό. Σε αυτό προβλέπεται ότι αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών των φορέων. Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων και στην εξοικονόμηση πόρων.

Ακόμα ορίζεται ότι προϊστάμενοι (από γενική διεύθυνση έως αυτοτελές γραφείο) μπορούν να γίνουν όσοι υπάλληλοι «δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους». Ιδιαίτερα για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων προβλέπεται ότι «υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας» και σε «περίπτωση προφανούς απόκλισης» μπορεί να αποφασιστεί η «πρόωρη λήξη της θητείας τους».

Επίσης, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις που αυστηροποιούν τη διαδικασία παροχής αναρρωτικής άδειας στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, καταργείται η δυνατότητα ο υπάλληλος να παίρνει με υπεύθυνη δήλωσή του αναρρωτική άδεια έως δύο μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερο από τέσσερις μέρες το χρόνο κ.λπ. Τέτοιες διατάξεις πρέπει να συνδεθούν με τις ήδη ψηφισθείσες διατάξεις που μέσω του πειθαρχικού κώδικα εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org