Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις στα κυβερνητικά σχέδια

Με ειρωνικό ύφος, το οποίο μακράν δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, αντιμετώπισε η διοίκηση της ΠΕΥΦΑ (το σωματείο των αρχαιοφυλάκων) την επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της ΓΓ Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) για την εξυπηρέτηση των οργανωμένων τουριστικών επισκέψεων στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, με τη συμμετοχή του προέδρου της HATTA (σ.σ. ο σύνδεσμος των τουριστικών πρακτόρων) Γ. Τελώνη, εκπροσώπων των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας(!) και στελεχών του υπουργείου.

Η ΠΕΥΦΑ σημειώνει ειρωνικά ότι «μετά την ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και την αλλαγή του "ιδιοκτησιακού καθεστώτος" των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, οι αρχαιοφύλακες καλούν τους νέους "ιδιοκτήτες" (πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ κ. Τελώνη, τους εκπροσώπους κρουαζιερόπλοιων, τους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κτλ.), σε άμεση συνάντηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Χαιρετίζουμε την εθνική προσπάθεια του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και βέβαια την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εν ευθέτω χρόνω θα απαντήσουμε πιο λεπτομερώς».

Πράγματι, όπως σημείωνε και χτες ο «Ρ», η επιτροπή αυτή συνιστά αναβάθμιση της εμπλοκής του κεφαλαίου, κυρίως του τουρισμού, στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ομως, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΕΥΦΑ φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Λ.χ. τον περσινό Ιούλιο, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ κατήγγειλε την ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων) επειδή, στις 16 Ιούλη, όταν έκλεισε η Ακρόπολη νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο, «αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση που αδιαφόρησε για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων εν μέσω καύσωνα, έδειξε... κατανόηση και "στάση διευκόλυνσης" προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως η συνάντησή της (17/7) με τον υπουργό Κ. Τζαβάρα, "διεξήχθη μέσα σε κλίμα αλληλοκατανόησης"!!!».

Για το επίσης περσινό περιστατικό με το άνοιγμα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο για τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, το ΠΑΜΕ κατήγγειλε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει και τυπικά «την αποζημίωση του προσωπικού που εργάζεται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εκτός του ωραρίου λειτουργίας, από ...ιδιώτες» (τους τουριστικούς πράκτορες). Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ σημείωνε ότι «η ΠΕΥΦΑ όχι μόνο επικρότησε την πρόταση αυτή ερχόμενη μάλιστα σε συνεννόηση με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων της Ρόδου, αλλά με την αδρανή θέση της σ' αυτήν την απόφαση συναινεί επί της ουσίας στη μετατροπή των εργαζομένων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε "υπαλλήλους" ιδιωτών!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ