Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
1 ΜΑΗ 2013
ΑΘΗΝΑ
Γέμισε διαδηλωτές η πλατεία Συντάγματος

Αποψη της συγκέντρωσης
Αποψη της συγκέντρωσης
Στην Αθήνα, η σκληρή μάχη είχε ξεκινήσει από τα χαράματα, με τους εργαζόμενους να πρωτοστατούν αποφασιστικά στη μάχη της περιφρούρησης σε διάφορους χώρους. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ξεχώρισε η μαχητικότητα των εργαζομένων στη «Newrest». Συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Βρέθηκαν στις πύλες της εταιρείας, μαζί με το επιχειρησιακό αλλά και το κλαδικό σωματείο αχρήστεψαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας που προσπάθησε να βάλει μέσα κόσμο από «δουλεμπορικά» γραφεία, φώναξε μέχρι και την αστυνομία. Απάντηση πήραν οι μεθοδεύσεις και σε άλλους χώρους, όπως την «E-VALUE», όπου η εργοδοσία επιχείρησε να επιβάλλει υποχρεωτική άδεια στους εργαζόμενους αλλά μετά την παρέμβαση του κλαδικού συνδικάτου «μαζεύτηκε».

Η συγκέντρωση έγινε στο Σύνταγμα. Λίγα λεπτά πριν τις 10.30, από τις προσυγκεντρώσεις με πορεία τα πρώτα μπλοκ των διαδηλωτών μπήκαν στην πλατεία και πήραν θέση μπροστά από την εξέδρα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ένα κείμενο που υπέγραψαν 200 μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, οι οποίοι πριν από λίγες μέρες χτυπήθηκαν βάρβαρα από τους μπράβους των μεγαλοτσιφλικάδων της φράουλας. Το κείμενο, ανάμεσα στα άλλα, σημείωνε: «Η Μανωλάδα μας βασανίζει εμάς τους μετανάστες εργαζόμενους, αλλά εμείς παλεύουμε μαζί με το ΠΑΜΕ και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία για να σταματήσουμε να είμαστε οι δούλοι του 21ου αιώνα. Μας ανήκει μια ζωή με δικαιώματα. Να περπατάμε ελεύθεροι, να μας δώσουν χαρτιά, να μας πληρώνουν τον κόπο μας, τη δουλειά μας. Τα αφεντικά δεν δίνουν τζάμπα τις φράουλες στα μαγαζιά και στις λαϊκές. Στέλνουν τόνους φράουλες στο εξωτερικό. Μα εμάς μας θέλουν να δουλεύουμε τζάμπα και να μη μιλάμε».

Την ώρα του ύμνου της Διεθνούς
Την ώρα του ύμνου της Διεθνούς
Η Χίλντα Τσακόν, μέλος της Γραμματείας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της οργάνωσης CTC Κούβας, τόνισε: «Είναι οι εργάτες που παράγουν τον πλούτο. Κι αυτόν τον πλούτο, αντί να χρησιμοποιείται για την ευημερία και την ανάπτυξη όλης της κοινωνίας, αυτόν τον πλούτο μας τον κλέβουν. Αυτή η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι που δημιουργεί πλούτη για τους λίγους και μεγάλη φτώχεια και βάσανα για τους περισσότερους από εμάς. Είναι ο κλεμμένος μόχθος μας, που τους κάνει πλούσιους και δυνατούς».

Ο Αντρέας Σόρρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «ΜΕΒΓΑΛ» στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται από τις 25 Απρίλη σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, τόνισε: «Σήμερα οι εργαζόμενοι πρέπει ενωμένοι αλλά και με σωστό προσανατολισμό συλλογικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να μπουν εμπόδιο στα κυβερνητικά - εργοδοτικά σχέδια που μας οδηγούν στην εργασιακή κόλαση που μας ετοίμασαν και εξαθλιώνουν τις οικογένειές μας».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικό - λαϊκό τραγούδι από το συγκρότημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και στη συνέχεια από το Γ. Σαρρή. Ακολούθησε ο ύμνος της Διεθνούς. Ολες οι γροθιές υψωμένες, όλες οι σημαίες ανεμίζουν. Οι αγώνες της εργατιάς συνεχίζονται για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τέλος, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή «για τους νεκρούς της τάξης μας». Με τη λέξη «Αθάνατοι», η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε.

Οι προσυγκεντρώσεις φτάνουν στην πλατεία
Οι προσυγκεντρώσεις φτάνουν στην πλατεία
Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό του Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ